Οικονομία | Ελλάδα
10-09-2021 | 07:55

«Εκτροχιάστηκε» το project της «αυτόματης συλλογής κομίστρου» στη Γραμμή 3 του Μετρό

«Εκτροχιάστηκε» το project της «αυτόματης συλλογής κομίστρου» στη Γραμμή 3 του Μετρό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Άγονος κηρύχτηκε διαγωνισμός ύψους 8,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 6.642.900 ευρώ) του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) που σχετίζονταν με το σύστημα συλλογής κομίστρου των μέσω σταθερής τροχιάς και στο «κομμάτι» των επεκτάσεων προς τον Πειραιά.

Πρόκειται για το έργο: «Προμήθεια, Εγκατάσταση, Θέση σε Λειτουργία, Συντήρηση και Υποστήριξη Εξοπλισμού για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά και της επέκτασης Τραμ προς Πειραιά», με τον διαγωνισμό, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΟΑΣΑ από σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (31/08) να «εκτροχιάζεται» τελικά και να μην προχωρά, τουλάχιστον για την ώρα.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός έρχεται από πριν το καλοκαίρι, πήρε παράταση για τον Ιούλιο, αλλά τελικά κηρύχθηκε άγονος (δεν αναφέρεται στη σχετική απόφαση που «βγήκε» χτες το απόγευμα στη «Διαύγεια» ο λόγος του «ναυαγίου»).

Για την ιστορία, και μέχρι να δούμε τις νέες εξελίξεις, εάν δηλαδή θα πάμε σε επαναπροκήρυξη και πότε, σύμφωνα με τους προηγούμενους όρους η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί σε 74 μήνες, εκ των οποίων οι 14 μήνες αφορούν στην υλοποίηση και τα 5 έτη στη λειτουργία και συντήρηση.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει σημασία λόγω της επικείμενης, το καλοκαίρι του 2022, ολοκλήρωσης της γραμμής επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά με την παράδοση σε λειτουργία και των υπόλοιπων 3 σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο), κι ενώ είναι ήδη σε λειτουργία οι σταθμοί σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Παράλληλα, ο διαγωνισμός συνδέεται και με την επέκταση του Τραμ (με 5,5 χλμ. μονής κυκλικής γραμμής με 12 σταθμούς).

Στις 27 Μαΐου η διοίκηση του ΟΑΣΑ είχε προχωρήσει στη σχετική προκήρυξη του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού που περιλαμβάνει μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, διάφορες κατασκευές, υπηρεσίες εγκατάστασης μηχανημάτων και  εξοπλισμού γενικής χρήσης, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων κ.α.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση: 46 Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ), 6 Κέντρων Διαχείρισης Σταθμού (ΚΔΣ), ενός Κέντρου Διαχείρισης (ΚΔ) και 70 πυλών (συν 3 εφεδρικών) ενώ για τις νέες στάσεις του Τραμ, 20 Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών. Τότε, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η 28η/06/2021.

Η χρηματοδότηση προέρχονταν από το E.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΕΣΠΑ 2014 2020, Ταμείο Συνοχής, ΕΘΝΙΚΟ ΠΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.