Beige Book (Fed): Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Αύγουστο - Αναμένονται ισχυρές αυξήσεις στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Beige Book (Fed): Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Αύγουστο - Αναμένονται ισχυρές αυξήσεις στις τιμές
Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν «σταθερός με αυξημένο ρυθμό».

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε μέτριο ρυθμό στις αρχές Ιουλίου έως τον Αύγουστο, σημειώνει η τελευταία έκδοση του Beige Book της Fed που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια που συνδέονται με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού προκάλεσαν υποχώρηση στην δραστηριότητα των καταστημάτων εστίασης και των ταξιδιών, κάτι που επιβάρυνε την ευρύτερη οικονομία.

Οι ελλείψεις στην προσφορά, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και κατοικιών προς πώληση, συνέβαλαν επίσης στην υποχώρηση της οικονομίας από τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης της νωρίτερα φέτος.

Επιχειρήσεις και πληθωρισμός

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κλιμακούμενο πληθωρισμό που επιδεινώνεται από την έλλειψη αγαθών και πιθανότατα θα περάσει στους καταναλωτές σε πολλές περιοχές, αναφέρει η Fed.

Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι μέρος της συνολικής εικόνας κατά την οποία η έλλειψη εργαζομένων καλύπτεται από υψηλότερους μισθούς.

Η έκθεση σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είναι «σταθερός με αυξημένο ρυθμό», με τις μισές από τις 12 περιφέρειες της Fed να αναφέρουν «ισχυρή» πίεση, ενώ οι υπόλοιπες μισές είπαν ότι ήταν «μέτρια». Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της έκθεσης δείχνουν ότι το ζήτημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Με τη διάχυτη έλλειψη πόρων, οι πιέσεις στις τιμές των εισροών συνέχισαν να είναι ευρέως διαδεδομένες», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι επιχειρήσεις ανέφεραν «σημαντική κλιμάκωση του κόστους των μετάλλων και των προϊόντων που βασίζονται σε μέταλλα, των υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και των υλικών κατασκευής», αν και η ξυλεία κινήθηκε χαμηλότερα.

Είπαν επίσης ότι οι πιέσεις των τιμών σε επίπεδο προσφοράς πιθανότατα θα βρουν τον δρόμο τους προς τα ράφια των καταστημάτων.

«Ακόμη και σε πολύ αυξημένες τιμές, πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα στην προμήθεια βασικών εισροών», αναφέρεται στην έκθεση. «Ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις το βρίσκουν ευκολότερο να ανταπεξέλθουν σε περισσότερες αυξήσεις κόστους μέσω υψηλότερων τιμών. Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πώλησής τους τους επόμενους μήνες».

Η Μπεζ Βίβλος ανέφερε ότι όλες οι περιφέρειες ανέφεραν αύξηση της απασχόλησης, αν και κυμαινόταν από «ελαφριά σε ισχυρή». Αναφέρθηκαν «εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού» παρά την «ισχυρή» αύξηση των μισθών, ιδίως μεταξύ των χαμηλότερων εισοδημάτων, ο κύριος τομέας στον οποίο στοχεύει η Fed με μια προσαρμογή πολιτικής που ενέκρινε πριν από ένα χρόνο.

«Οι εργοδότες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν συχνότερες αυξήσεις, μπόνους, κατάρτιση και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζόμενους», αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider