ΕΚΤ: Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να φέρουν νωρίτερα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να φέρουν νωρίτερα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν επίμονες, υποστήριξε το μέλος της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ), θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν επίμονες, υποστήριξε το μέλος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Υπάρχει η πιθανότητα να είμαστε σε θέση να ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική νωρίτερα σε σχέση με τις προσδοκίες των επενδυτών», ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, σημειώνοντας πως «βλέπει» ανοδικές πιέσεις στις τιμές από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, το κόστος των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή κ.α..

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε τις πολιτικές διευκόλυνσης πρόωρα, αλλά ότι οι πολιτικές αυτές θα απαιτούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό, τι αναμένουν οι αγορές», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα ότι η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές ανισορροπίες και αναποτελεσματική κατανομή κεφαλαίου.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, όπου και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει μία εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική από την έναρξη της πανδημίας, ενώ υποσχέθηκε ακόμα μεγαλύτερη περίοδο διευκόλυνσης, όταν ανακοίνωσε τη νέα της στρατηγική τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider