Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το πακέτο της ΔΕΘ - Κλειδώνουν οι εισηγήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το πακέτο της ΔΕΘ - Κλειδώνουν οι εισηγήσεις
Οριστικοποιούνται οι εισηγήσεις των οικονομικών υπουργείων προς τον Πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Κλειδώνει την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, το μέγεθος του πακέτου.

Τις εισηγήσεις τους προς τον Πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ οριστικοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες τα οικονομικά υπουργεία, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν επιχειρώντας να διατηρηθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση του οδικού χάρτη μείωσης των φόρων και των εισφορών έως και το 2023 (για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός), στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η ακρίβεια στην αγορά, αλλά και στο δεδομένο ότι τα περιθώρια για το 2022 είναι πλέον περιορισμένα.

Το ακριβές μέγεθος του πακέτου θα κλειδώσει μετά την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο. Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει διψήφια άνοδο του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Realnews, επίσημε ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση θα είναι διψήφιος, αλλά και ότι τα δημόσια έσοδα κινούνται ικανοποιητικά, κατά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ καλύτερα τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Σε ερώτημα για επιπλέον ελαφρύνσεις το 2022 επισήμανε ότι οι όποιες πρόσθετες μειώσεις φόρων θα εξαρτηθούν από το δημοσιογραφικό χώρο που εκτιμάται ότι θα προκύψει την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι στιγμής ελαφρύνσεις του 2022 (δηλαδή η παράταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, αλλά και η μείωση στο 22% του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων), τροφοδοτούνται από ένα σενάριο ανάπτυξης κατά 3,6% φέτος. Επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τις παροχές στη ΔΕΘ συνδέεται με ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης, ο οποίος θα δίνει αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2022 θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε προσωρινού χαρακτήρα. Και τούτο λόγω της ρήτρας διαφυγής που θα είναι σε ισχύ. Για το 2023 υπάρχει περιθώριο για επανάληψη των ίδιων μέτρων αλλά και για πρόσθετες κινήσεις. Ωστόσο, το ακριβές δημοσιονομικό τοπίο του εκλογικού έτους 2023 (σ.σ. το οποίο αναμένεται να αρχίσει να σκιαγραφεί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ) θα εξαρτηθεί και από το τι θα γίνει στην Ευρώπη με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και από την πορεία της πανδημίας και των υπολοίπων μετώπων που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.

Τα μέτρα

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως θα συνεχισθούν κατά προτεραιότητα όσες παρεμβάσεις είναι ήδη σε ισχύ. Για παράδειγμα μία νέα παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.

Με δεδομένη την ανάγκη στήριξης της εργασίας θεωρείται «βατή» σε επίπεδο διετίας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί για τη συνολική τους μείωση κατά 5% και προς το παρόν η ελάφρυνση φτάνει στο 4% και εκκρεμεί 1% έως και το 2023. Επίσης, μικρό κόστος στον προϋπολογισμό αλλά σημαντικά οφέλη για το μήνυμα που «εκπέμπει» έχει και η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20%.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ και στη νέα άσκηση για τις αντικειμενικές που ολοκληρώνεται το Νοέμβριο η κυβέρνηση έχει επαναλάβει τη δέσμευση της να εξετάσει κάθε περιθώριο για την περαιτέρω μείωση του κατά 8%, ώστε να συμπληρωθεί ο στόχος μείωσης του φόρου κατά 30% εντός της τετραετίας. Ανάλογα με τα περιθώρια που θα δημιουργήσουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις ιδιοκτητών με μεγαλύτερο ύψος μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (σήμερα επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ).

Οι φόροι που θεωρείται πιο δύσκολο να μειωθούν άμεσα καθώς έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος είναι το τέλος επιτηδεύματος (θεωρείται από την πλευρά των δανειστών ότι είναι ο μόνος τρόπος φορολόγησης για όσους κινούνται στο όριο της επίσημης οικονομίας), αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους). Παραμένουν όμως στη «λίστα» των ελαφρύνσεων των επόμενων ετών.

Πέρα από τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που συνδέονται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης υπάρχουν και τα νέα μέτωπα. όπως αυτό της ακρίβειας. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «οι επιδράσεις που υπάρχουν από τις διεθνείς ανατιμήσεις, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την ενέργεια, έχουν επίπτωση και στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές». Πρόσθεσε πως η κατάργηση των έκτακτων επιβαρύνσεων, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ήταν μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Η πανδημία μας έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», τόνισε.

Για τα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες. «Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν όλους και υπάρχουν και οι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε. Για τον ΦΠΑ, ανέφερε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε μια σειρά από προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, ιδίως στο τουριστικό πακέτο, στο κατάλυμα και την εστίαση. «Όλα αυτά εξετάζονται και νομίζω θα έχουμε κάτι ευχάριστο και σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης δήλωσε πως «η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που δύναται», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό». Είπε ότι η «ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα και θα έχουμε στοχευμένη παρέμβαση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευελιξία σε μέτρα στήριξης - ελαφρύνσεις που συνδέονται με την πανδημία & σε δημόσιες επενδύσεις συζητά η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider