Φέργκιουσον: Θα ξαναζήσουμε τα 60's με τον πληθωρισμό όταν η Fed έχασε τον έλεγχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φέργκιουσον: Θα ξαναζήσουμε τα 60's με τον πληθωρισμό όταν η Fed έχασε τον έλεγχο
Η Fed και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι «παροδική», αλλά ο Φέργκιουσον το αμφισβητεί.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επαναλάβει την πορεία των τελών της δεκαετίας του 1960, η οποία έθεσε τα θεμέλια για σταθερά υψηλές τιμές την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον.

Ο Φέργκιουσον δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση με τη μορφή του αυξανόμενου πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της απάντησης τους στην πανδημία με τρόπο παρόμοιο με την απάντησή τους στη Μεγάλη Ύφεση του 2008.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τις καταστροφές είναι ότι το ένα μπορεί να οδηγήσει στο άλλο. Μπορείτε να μεταβείτε από μια υγειονομική καταστροφή σε μια δημοσιονομική, νομισματική και ενδεχομένως πληθωριστική καταστροφή», δήλωσε ο Φέργκιουσον στο Φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή, δεν σκοτώνει ανθρώπους, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν πρόβλημα».

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον Αύγουστο του 2008.

Η Fed και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι «παροδική», αλλά ο Φέργκιουσον το αμφισβητεί.

«Πόσος καιρός είναι το μεταβατικό; Σε ποιο σημείο αλλάζουν ριζικά οι προσδοκίες, ειδικά αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λέει στους ανθρώπους: «Αλλάξαμε το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού και δεν μας πειράζει αν ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο για λίγο»; είπε ο Φέργκιουσον.

«Έχω την αίσθηση ότι δεν κατευθυνόμαστε προς τη δεκαετία του 1970, αλλά θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο περίφημος πρόεδρος της Fed τότε, ΜακΤσέσνι Μάρτιν, έχασε τον έλεγχο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Τα σχόλιά του έρχονται αφού ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, υποστήριξε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είχε προστεθεί στη λίστα των «ανησυχητικών» παραλληλισμών μεταξύ της δεκαετίας των 2020's και της «τέλειας καταιγίδας» παραγόντων που οδήγησαν σε πολύ υψηλό πληθωρισμό τη δεκαετία του 1970.

Ο Φέργκιουσον επεσήμανε ότι ο υψηλός πληθωρισμός της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι η τρέχουσα άνοδος είναι παροδική.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη για τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή ενδέχεται να έχουν συμβάλλει στις ανησυχίες της Fed. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller, ο οποίος μετρά τις τιμές των κατοικιών σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 19,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία από το 1987. Μια έρευνα από το The Conference Board έδειξε ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ βλέπουν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% σε 12 μήνες από τώρα. Αυτό είναι μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ή 17,2% σε σχετική βάση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς έγραψε στο Twitter: «Κάθε φορά που ακούτε ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, θυμηθείτε ότι ο διπλός πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στους δείκτες. Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 40% του βασικού ΔΤΚ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider