Στην κορυφή των αποδόσεων τα ευρωπαϊκά ομόλογα – «σκουπίδια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κορυφή των αποδόσεων τα ευρωπαϊκά ομόλογα – «σκουπίδια»
Επιστροφές ύψους 16,3% παρείχαν τα ομόλογα - «σκουπίδια» στους επενδυτές κατά το 2021, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 11,7% που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.

Ετησιοποιημένη απόδοση 16,3% πρόσφεραν τα ομόλογα - «σκουπίδια» (τα ομόλογα που βαθμολογούνται με «CCC» και κάτω) στους επενδυτές κατά το 2021, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 11,7% που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος, γεγονός που τα κατατάσσει μεταξύ των αποδοτικότερων περιουσιακών στοιχείων για την τρέχουσα χρονιά.

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί την «επιβράβευση» για όσους επέλεξαν να επενδύσουν σε χαμηλότερης κλίμακας αξιολογήσεις, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις επιστροφές κεφαλαίων εν μέσω μίας ιστορικής μείωσης των επιτοκίων κι αύξησης του χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Κάτι που αποδεικνύεται και από τις αυξημένες πωλήσεις ομολόγων της κατηγορίας CCC από την McLaren Finance PLC, παρά το γεγονός πως την ίδια χρονική στιγμή οι αγορές εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, με την μεταβλητότητα –όπως αποτυπώνεται στην άνοδο του δείκτη VIX- να εξακολουθεί να μεγαλώνει.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να προχωρούν απρόσκοπτα», σημειώνει ο Barnaby Martin, χρηματοπιστωτικός αναλυτής της BofA.

Οι αθετήσεις πληρωμών μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών με τις υψηλότερες αποδόσεις παρέμειναν κάτω από το 2% από τον Μάρτιο, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές κυβερνήσεις.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εισέρχονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων της εταιρείας διαχείρισης διυλιστηρίων Raffinerue Heide, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, την στιγμή που τα ομόλογα με αξιολόγηση CCC έδωσαν 10,1% μεγαλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.

Μεταξύ των ομολόγων της κατηγορίας CCC, αυτά της εταιρείας συσκευασίας Kleopatra Holdings, της γερμανικής Douglas και της ολλανδικής Banijay Group SAS συγκαταλέγονται μεταξύ όσων δίνουν τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg και τα ομόλογα των τραπεζών φαίνεται πως αποδίδουν ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος σημειώνει πως το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με ωρίμανση το 2030 κατέγραψε άνοδο άνω του 50%, γεγονός που σηματοδοτεί την πρόοδο του προγράμματος ανάκαμψης του πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider