Σταϊκούρας: Έρχεται τροπολογία για ρύθμιση οφειλών, μειωμένο ΦΠΑ και έκπτωση φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έρχεται τροπολογία για ρύθμιση οφειλών, μειωμένο ΦΠΑ και έκπτωση φόρου
Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για έκπτωση 30% στις φορολογικές δηλώσεις. Ρύθμιση χρεών πανδημίας και αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών. Παράταση έως τον Ιούνιο του 2022 του συντελεστή 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων. 

Στη Βουλή κατατίθεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση οφειλών, τη διατήρηση χαμηλών συντελεστών φόρου και έκπτωση για εφάπαξ καταβολή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής ρύθμισης στη Βουλή σήμερα, στην οποία θα περιλαμβάνεται η παράταση έως τις 27 Αυγούστου του δικαιώματος έκπτωσης 3%, σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Κανονικά το δικαίωμα αυτό έληγε αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Στο ίδιο πακέτο νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, την οποία ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι θα καλύπτει χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και το τέλος Ιουλίου του 2021 με την εξαίρεση των οφειλών που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά τα οποία τώρα υποβάλλονται. Επίσης, ανέφερε ότι η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ το μήνα για χρέος 1.000 ευρώ και 50 ευρώ το μήνα για μεγαλύτερα χρέη.

«Στη σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ρύθμιση για τα κορoνοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, στο ίδιο πακέτο θα προβλέπεται και η αναβίωση ρύθμισης οφειλών που χάθηκε λόγω της πανδημίας, με δικαίωμα πληρωμής της δόσης του Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι με άλλες διατάξεις ρυθμίζεται η υπαγωγή των απινιδωτών στο μειωμένο συντελεστή φόρου 6%, ενώ θα επεκταθεί χρονικά η ρύθμιση για μειωμένο συντελεστή φορολογίας 13% στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων έως τις 30/6 του 2022.

Πάγιες δαπάνες

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για τον φετινό φόρο εισοδήματος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ΚΥΑ η οποία δημοσιεύτηκε, και βάσει της οποίας θα ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες από την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να γίνει ρύθμιση των παγίων δαπανών. «Άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών», επισήμανε.

Φορολογικές δηλώσεις

Σχολιάζοντας την πορεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που υπάρχουν μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά στην εφορία, προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για την επιδότηση παγίων δαπανών – Προθεσμία έως 4 Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider