Σε υψηλό 21 ετών ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 21 ετών ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Η μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών για τα τελευταία 15 χρόνια αντισταθμίστηκε από την επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών ενισχύθηκε τον Ιούλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομία συνέχισε να «ανοίγει» από τα lockdowns και τους περιορισμούς κατά της πανδημίας. Ο σύνθετος PMI της Markit ανήλθε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών για τα τελευταία 15 χρόνια αντισταθμίστηκε από την επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής, που συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με την επιδείνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, ο PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Παράλληλα, ο μεταποιητικός σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο - ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων στις 62,6, ενώ ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες.

Οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες, εντωμεταξύ, κατέγραψαν μεγάλη αύξηση, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε και πάλι την προσφορά. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων δέχτηκε «χτύπημα» από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή «Δέλτα, ωθώντας τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες.

«Η ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο ώθησαν την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει περισσότερο την ελευθερία από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά στους κλάδους της φιλοξενίας, των ταξιδίων και του τουρισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider