Τζ. Γέλεν: Ικανοποίηση για την αναβολή της Κομισιόν στον ψηφιακό φόρο προς όφελος του παγκόσμιου εταιρικού φόρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζ. Γέλεν: Ικανοποίηση για την αναβολή της Κομισιόν στον ψηφιακό φόρο προς όφελος του παγκόσμιου εταιρικού φόρου
Την Δευτέρα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως θα καθυστερούσε τον ψηφιακό φόρο της, καταργώντας έτσι ένα πιθανό εμπόδιο στην συμφωνία για τον ευρύτερο παγκόσμιο φόρο.

Η αμερικανίδα υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters την Τρίτη πως είναι ικανοποιημένη με την απόφαση της Κομισιόν να καθυστερήσει την ανακοίνωση για τον προτεινόμενο ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο, διότι θα επιτρέψει πρώτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο.
Μετά από την συνάντηση με τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γέλεν δήλωσε πως ήταν συνετό για την Κομισιόν να περιμένει τις τελικές παραμέτρους της συμφωνίας του ΟΟΣΑ «Pillar 1» για την ανακατανομή των φόρων για τις πολυεθνικές, προτού προχωρήσει στον δικό της ψηφιακό φόρο.

«Ικανοποιήθηκα από την απόφαση τους να καθυστερήσουν την ανακοίνωση του» είπε η Γέλεν σε μια συνέντευξη. «Είμαστε στο μέσο μιας προσπάθειας να προσπαθήσουμε να τελειοποιήσουμε μια συμφωνία. Οι χώρες έχουν συμφωνήσει να ανακαλέσουν, με τον Pillar 1, υπάρχοντα μέτρα, και να αποφύγουν να επιβάλλουν μελλοντικούς ψηφιακούς φόρους οι οποίοι θα ήταν προκατειλημμένοι».

Την Δευτέρα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως θα καθυστερούσε τον ψηφιακό φόρο της, καταργώντας έτσι ένα πιθανό εμπόδιο στην συμφωνία για τον ευρύτερο παγκόσμιο φόρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν σχολιάσει πως η ιδέα ενός νέου ψηφιακού φόρου, ο οποίος προτάθηκε πέρυσι όταν οι διαπραγματεύσεις για την φορολόγηση έμοιαζαν να καθυστερούν, ήταν αναντίστοιχη με την συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Ανάμεσα σε άλλους αξιωματούχους, η Γέλεν συναντήθηκε με τον Ιρλανδό υπ. Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, έναν από τους μεγαλύτερους αμφισβητίες της φορολογικής συμφωνίας και του οποίου η αποδοχή θα είναι κρίσιμη για την έγκριση από πλευράς ΕΕ, του μίνιμουμ παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%.

«Είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωπαίων υπ. Οικονομικών, και με προσκάλεσε να συναντηθώ μαζί τους. Προφανώς ενδιαφέρεται για την επιτυχία της ΕΕ», δήλωσε η Γέλεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider