Κοστέλο: Κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση οφειλών της πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοστέλο: Κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση οφειλών της πανδημίας
Η Αθήνα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση της πρότασης.

Θετικά αντιμετωπίζεται η πρόταση που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για ρύθμιση των οφειλών πληττόμενων φορολογούμενων, που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την Ραλλού Αλεξοπούλου, η Αθήνα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση της πρότασης.

«Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορονοϊού. Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού. Βέβαια να γίνει με ένα τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη» δήλωσε o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου προβλέπει ρύθμιση οφειλών σε 60 έως 72 δόσεις, με τη δυνατότητα ένταξης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,

«To πρώτο που θα πρέπει να υπενθυμίσω είναι ότι πλέον διανύουμε το τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε στους ευρωπαίους εταίρους το 2018, και ισχύει έως τα μέσα του 2022. Οπότε περνάμε πλέον στην τελευταία φάση» σχολιάζει ο διευθυντής και συνδέει την εκταμίευση των πρώτων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ρυθμό έκδοσης κοινού χρέους από την Κομισιόν.

Μετά την έγκριση και την υπογραφή των νομικών κειμένων από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη, «άμεσα και σύντομα, η Κομισιόν θα μπορεί να μεταφέρει το 13% της προκαταβολής στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ντεκλάν Κοστέλο και πρόσθεσε:

«Ήδη έχουμε αντλήσει ένα σημαντικό ποσό, 35 δισ. ευρώ και θα αντλήσουμε περισσότερα έως το τέλος Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το σύνολο του ποσού σε όλα τα κράτη-μέλη. Αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε λίγο τις πληρωμές μέχρι να αντληθούν τα χρήματα» τονίζει, με την οριστική απόφαση για την νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να αναμένεται μέσα στο β` δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider