Τι αλλαγές φέρνει στις επενδύσεις ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλαγές φέρνει στις επενδύσεις ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Υπουργείο Ανάπτυξης
Στις κυριότερες αλλαγές που πρόκειται να περιλαμβάνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που αντικαθιστά τον ν. 4399/16 είναι η εισαγωγή νέων καθεστώτων επενδύσεων, 12 συνολικά.

Το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, θα αποτελέσει ο Αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 οποίος παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος.

Στις κυριότερες αλλαγές που πρόκειται να περιλαμβάνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που αντικαθιστά τον ν. 4399/16 (Α' 117), με στόχο να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η εισαγωγή νέων καθεστώτων επενδύσεων, 12 συνολικά. Παράλληλα αναμένεται να περιλαμβάνονται σ' αυτόν, νέα κίνητρα για επενδύσεις καθώς επίσης να προβλέπονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης ένταξης στα καθεστώτα ενίσχυσης και ελέγχου υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιδίωξη είναι να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αποτελούσαν έως σήμερα τροχοπέδη για τις επενδύσεις στην χώρα μας ώστε διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις το οποίο πρόσφατα είχαν παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Αναπληρωτής υπουργός. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται να ενταχθούν στην «ομπρέλα« των στρατηγικών επενδύσεων νέες μορφές επενδύσεων ενώ στους επενδυτές να παρέχονται για πρώτη φορά και χρηματοδοτικά κίνητρα, πέραν των φορολογικών και της ταχείας αδειοδότησης, που ισχύουν έως σήμερα. Έτσι σε συνδυασμό και με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο επιδιώκεται η τόνωση της ανάπτυξης και η προσέλκυση επενδύσεων.

Τα νέα καθεστώτα επενδύσεων

Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αποτυπώνονται οι νέοι στόχοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, οι στόχοι του ΕΣΠΑ ’21 – ’27, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0) καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.

Τα 12 νέα καθεστώτα που εισάγονται, στόχο έχουν να επιτρέψουν στους υποψήφιους επενδυτές να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν στη συνέχεια επενδυτικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και τους πιο σύγχρονους. Παράλληλα αναμένεται να δώσουν την ευελιξία στους επενδυτές να δημιουργούν και ταυτόχρονα να προσαρμόζονται στις ανάγκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Έτσι το νέο πλαίσιο να προσελκύει και να διευκολύνει επενδύσεις, που θα προωθούν πέραν της γενικής επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων και τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία.

Αναλυτικά, οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους κινούνται τα καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι: Πράσινη μετάβαση – Ενεργειακός Μετασχηματισμός και κυκλική οικονομία. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή. Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ενίσχυση τουρισμού και εναλλακτικών μορφών του. Αγροδιατροφή (μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός).

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4399/16 διακρινόταν σε συνολικά 8 καθεστώτα ενισχύσεων και συγκεκριμένα σε: Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Γενική Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για MMΕ, Συνέργειες και δικτυώσεις, Ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικού οργανισμούς – ταμεία συμμετοχών, Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια - αλυσίδες αξίας και Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους ενώ τα είδη της ενίσχυσης ήταν κυρίως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider