Οι μεγάλες δράσεις σε επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και έργα υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγάλες δράσεις σε επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και έργα υποδομών
Έργα
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τον απολογισμό και προγραμματισμό  του κυβερνητικού έργου, έναν απολογισμό α’ εξαμήνου 2021 δηλαδή, σε διάφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι δημόσιες/ιδιωτικές επενδύσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα έργα υποδομών, δράσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις κ.α.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, έναν απολογισμό α’ εξαμήνου 2021 δηλαδή, σε διάφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι δημόσιες/ιδιωτικές επενδύσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα έργα υποδομών, δράσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις κ.α.

Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από δύο σχήματα για την ΕΓΝΑΤΙΑ Οδό, η έγκριση έργων από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους 2,555 δισ. ευρώ, το νέο πλάνο για την ΠΥΡΚΑΛ, η έγκριση από τη Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έργων συνολικού προϋπολογισμού 743 εκατ. ευρώ, ο ΒΟΑΚ, η υπογραφή σύμβασης τη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ αλλά και για τον Ε 65, η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια, η προώθηση διαγωνισμών (απορρίμματα) και θεσμικών πλαισίων, η προώθηση έξι μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρα και άλλα πολλά.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις ξεχωρίζουν οι εξής δράσεις:

1. Ελληνικό: Κύρωση της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού και έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, όπως επίσης και Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Και Συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (Σ.Α.Μ.) της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».Υ πογραφή σύμβασης για μεταφορά μετοχών.

2. Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το πεντάστερο ξενοδοχείο και τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα Αστέρια Γλυφάδας.

3. Νέα επενδυτική συμφωνία του Ελληνικού δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός ELDORADO GOLD για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

4. Δημιουργία ειδικού Τμήματος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ταχεία χορήγηση (fast track) αδειών διαμονής επενδυτών σε πολίτες τρίτων χωρών.

5. Υποβολή δεσμευτικών προσφορών από δύο σχήματα για την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό.

6. Υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε ισραηλινή κοινοπραξία μετά από χρόνια αδράνειας.

7. Συγκρότηση Κυβερνητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

8. Έγκριση έργων από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους 2,555 δισ. ευρώ.

9. Παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.

10. Έγκριση από τη Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έργων συνολικού προϋπολογισμού 743 εκατ. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων στην κατασκευή 7 νέων και την ανακατασκευή 5 υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη και σε σχολικές μονάδες.

11. Επιλογή των υποψήφιων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Επίσης, αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.12. Σε εξέλιξη βρίσκεται η Β’ Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

13. Στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών πέρασαν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ.

14. Επένδυση Pfizer στη Θεσσαλονίκη: Το συνολικό κόστος επένδυσης πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργούνται 700 θέσεις εργασίας.

15. Δημιουργία Ελληνικού γραφείου (Αθήνα) για την AMAZON AWS.

16. Εγκρίθηκε το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα και τη βελτίωση των υποδομών, ξεχώρισαν οι εξής δράσεις:

1. Παρουσιάστηκε το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ. Ήδη κατατέθηκε προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ.

2. Ολοκλήρωση Διαγωνισμού και υπογραφή σύμβασης για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ.

3. Επέκταση της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ προς Γλυφάδα: Κλείδωσε η χωροθεσία για συνολικά τρεις σταθμούς (Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα).

4. Έγκριση από Ε.Ε. χρηματοδότησης ύψους 442 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (E65) Τρίκαλα -Εγνατία.

5. Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (κάλυψη ⅓ ενεργειακών αναγκών του νησιού).

6. Επιτάχυνση των ενεργειών για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι με σύσταση σχετικής Κυβερνητικής Επιτροπής.

7. Ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια εκμετάλλευσης FRAPORT τα οποία ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες νωρίτερα και κόστισαν 440 εκατ. ευρώ.

8. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση από τον ΟΑΣΑ, μέσω leasing, των 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων.

9. Θεσπίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κατάρτιση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

10. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο της Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας.

11. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η υλοποίηση των έργων κατασκευής του Συγκροτήματος του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

12. Συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΡΓΟΣΕ για την προώθηση έξι μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

13. Από το Τατόι εκκινούν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του εναερίου Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος:

1. Το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου γίνεται η Aστυπάλαια μέσω συνεργασίας με τη Volkswagen, σύντομα θα κινούνται μόνο ηλεκτρικά οχήματα.

2. Έναρξη εργασιών για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» με ΣΔΙΤ και λήψη απόφασης για τη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και θα εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 πολίτες.

3. Ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Ηλεία, η οποία μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου, θα παράγει έως και 5.100 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών. Δημοπρατήθηκε επίσης η αντίστοιχη μονάδα του Αγρινίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider