Oxford Economics: Σφοδρό το πλήγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oxford Economics: Σφοδρό το πλήγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας
Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ως προς το σκέλος του ακαθάριστου λειτουργικού αποτελέσματος (GOS) της εταιρικής τους κερδοφορίας, όπως εκτιμά η Oxford Economics.

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ως προς το σκέλος του ακαθάριστου λειτουργικού αποτελέσματος (GOS) της εταιρικής τους κερδοφορίας, όπως εκτιμά η Oxford Economics.

Σύμφωνα με τον οίκο, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των ελληνικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 24,2%, έναντι 18,1% στην Ισπανία και 16,7% στη Γαλλία, τη στιγμή που οι ολλανδικές και φινλανδικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο άλλο άκρο, με το GOS τους να αυξάνεται το 2020 κατά 1,5% και 1,2% αντίστοιχα.

oxford

Παράλληλα, οι εταιρείες στην Ιταλία και Πορτογαλία ανέκαμψαν εντονότερα το β' εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με τις ισπανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, παρότι το σοκ στην κερδοφορία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν παρόμοιο.

Όπως αναφέρει η Oxford Economics, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, το β' τρίμηνο του 2020, το GOS των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 18% σε ετήσια βάση, με τη συνολική, ωστόσο, συρρίκνωση του δείκτη για το σύνολο του 2020 να είναι πολύ μικρότερη, στο 8,5%, λόγω της γρήγορης ανάκαμψης της κερδοφορίας το β' εξάμηνο του έτους. Έτσι, το GOS για τις εταιρείες της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2020 ήταν μόλις 3,8% χαμηλότερο σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο.

Από την άλλη, ιδιαίτερα ουσιαστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα στήριξης όπως τα προγράμματα αναστολών και κρατικών εγγυήσεων, που αποτυπώθηκαν τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στον περιορισμένο αριθμό πτωχεύσεων και το σχετικά περιορισμένο ποσοστό αύξησης της ανεργίας στην Ευρωζώνη, απαλλάσσοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις. Αντίστοιχα, υποστηρικτικό ρόλο είχε και το σκέλος της νομισματικής πολιτικής λόγω και του χαμηλού κόστους δανεισμού, καθώς και σύμφωνα με έρευνα της BIS, η πίστωση συνεχίζει να ρέει προς τις εταιρείες, κάτι που δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βοηθώντας τες να γεφυρώσουν το χάσμα στις ταμειακές ροές που προέκυψε, καθώς τα έσοδά τους μειώθηκαν.

oxford

Η Oxford Economics επισημαίνει πως η πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και εξακολουθεί να απαιτείται στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη, ειδικά σε κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Παρ'όλα αυτά ο οίκος εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είναι καλά τοποθετημένες για να εκμεταλλευτούν την οικονομική ανάκαμψη που θα έρθει για το 2021 και το 2022, με τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους να επιστρέψουν γρήγορα στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider