Πιο ακριβά θα κοστίζουν από την 1η Ιουλίου τα μικροδέματα από Κίνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο ακριβά θα κοστίζουν από την 1η Ιουλίου τα μικροδέματα από Κίνα
Χαράτσι» από την Ε.Ε. σε μικροδέματα ηλεκτρονικού εμπορίου προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εφαρμογή ΦΠΑ. 

Αυξημένες θα είναι οι τιμές των μικροδεμάτων ηλεκτρονικού εμπορίου που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ μετά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εφαρμογή του ΦΠΑ, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από 1η Ιουλίου.

Ο λόγος για τις εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ από την Κίνα κι άλλες ασιατικές χώρες και οι οποίες μέχρι και την 1η Ιουλίου απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), από 1η Ιουλίου όλα τα δέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, επιπλέον των εξόδων εκτελωνισμού, τα οποία έως τώρα ήταν μηδενικά.

Η εφαρμογή της νέας οδηγίας εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικές καθυστερήσεις που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση των δεμάτων στα Τελωνεία της χώρας, εξ αιτίας της εφαρμογής της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τον προβληματισμό ενισχύει και το γεγονός ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ θα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου του δέματος στην ΕΕ και όχι με τον χρόνο παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής του. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα και για εκατομμύρια αποστολές οι οποίες έχουν ήδη παραγγελθεί και παραδίδονται με καθυστέρηση λόγω των περιορισμών του κορονοϊού που έχουν επιβληθεί στο μεταφορικό έργο των Ταχυδρομείων. Επί του πρακτέου δηλαδή οι παραγγελίες μικρής αξίας που έχουν καταχωρηθεί ακόμα και μήνες πριν θα κοστίσουν ακριβότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των καταναλωτών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (Post Europ) έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Επίτροπο Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ήδη από τις 14 Ιουνίου. Σε αυτή ζητά να καθοριστεί μια μεταβατική περίοδος για τη φορολογική / τελωνειακή διαχείριση των δεμάτων ώστε να αποφευχθούν επερχόμενες μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και επιβαρύνσεις στα μικροδέματα των καταναλωτών.

Ειδικότερα, η Post Europ προειδοποιεί, ότι χωρίς την μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών που θα πρέπει να προσέλθουν στα τελωνεία για την πληρωμή του αναλογούντα φόρου και την επιστροφή εκατομμυρίων προϊόντων καθώς πολλοί θα αρνηθούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ προκαλώντας τεράστια λειτουργικά προβλήματα στα Ταχυδρομεία και τα Τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις της Post Europ και των Ταχυδρομείων για μεταβατική περίοδο δεν έχουν εισακουστεί από τα αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider