BoE: «Πονοκέφαλος» η άνοδος του πληθωρισμού - Πότε θα δώσει «σημάδια» για άρση του QE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: «Πονοκέφαλος» η άνοδος του πληθωρισμού - Πότε θα δώσει «σημάδια» για άρση του QE
Οι επενδυτές αναζητούν «σημάδια» για «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής την επόμενη χρονιά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές αναζητούν «σημάδια» για «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής την επόμενη χρονιά.

Η σύσκεψη για την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα είναι το «κύκνειο άσμα» για τον hawkish επικεφαλής οικονομολόγο Άντυ Χαλντέιν, ο οποίος προειδοποιούσε πως ο «τίγρης του πληθωρισμού» καταφθάνει και προέτρεπε τους αρμόδιους να περικόψουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 895 δισ. λιρών κατά 50 δισ. λίρες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,1% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και τον στόχο 2% της τράπεζας, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Ο βασικός πληθωρισμός που εξαιρεί τιμές τροφίμων και ενέργειας, από το 1,3% του Απριλίου έφτασαν στο 2% τον Μάιο.

Η τράπεζα προβλέπει ο πληθωρισμός να αγγίξει το 2,5% έως το τέλος του έτους, με την γενική πεποίθηση να παραμένει πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή.

Εντωμεταξύ, η αγορά εργασίας και άλλοι δείκτες εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, προκαλώντας εικασίες πως η τράπεζα θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο από την εξαιρετικά «χαλαρή» πολιτική της. Το βασικό επιτόκιο που έχει θεσπίσει η τράπεζα να κυμαίνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Η σύσκεψη Μαΐου της BoE διχάστηκε στο ζήτημα της απόσυρσης της υπάρχουσας πολιτικής QE, αλλά έδωσε σημάδια για το μελλοντικό tapering.

Ωστόσο, απέφυγε οτιδήποτε δεσμευτικό για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται ακόμα πιο στέρεη πρόοδος στην οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider