Πτωχευτικός νόμος: Όλο το μεταβατικό σχέδιο για τον φορέα απόκτησης ακινήτων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωχευτικός νόμος: Όλο το μεταβατικό σχέδιο για τον φορέα απόκτησης ακινήτων
Τι αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Δέσμευση ότι ο ιδιωτικός φορέας που προβλέπει ο νόμος θα είναι έτοιμος στις 31 Μαρτίου 2022. «Προσομοίωσή» του για τους μεταβατικούς 9 μήνες από τις τράπεζες.

Μεταβατικό διάστημα 9 μηνών, με «προσομοίωση» του φορέα ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος από τις τράπεζες, συμφώνησε η κυβέρνηση με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν χθες στο σχέδιο - «γέφυρα», το οποίο θα παρουσιάσουν ως ενιαία θέση τους στους Θεσμούς, για την κάλυψη του κενού που παρουσιάζει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου στο σκέλος του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στο σχέδιο υπάρχει η δέσμευση ότι ο ιδιωτικός φορέας που προβλέπει ο νόμος θα είναι έτοιμος στις 31 Μαρτίου 2022 και για το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2021 μέχρι τότε, οι τράπεζες θα κρατήσουν τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους ισολογισμούς τους και θα καλύπτονται για τις μηνιαίες δόσεις του δανείου κατά ένα μέρος από το στεγαστικό επίδομα που παρέχει το κράτος στους οικονομικά αδύναμους και κατά το υπόλοιπο από τον ίδιο τον οφειλέτη. Στους ευάλωτους οφειλέτες θα δοθεί έτσι προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, με τους πιστωτές να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης μόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο φορέας.

Το θέμα της κάλυψης του μεταβατικού κενού των εννέα μηνών μέχρι τη λειτουργία του φορέα συζητήθηκε χθες στην πρώτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τους επικεφαλής ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, δύο εβδομάδες μετά την καθολική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου και στα φυσικά πρόσωπα από την 1η Ιουνίου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή, προγραμματισμένη πρωινή σύσκεψη που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Χθες το βράδυ οι τράπεζες θα έστελναν την πρότασή τους στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και αντίστοιχα θα κινηθούν οι εταιρείες διαχείρισης. Στόχος είναι, συντεταγμένα, αφενός να αντιμετωπιστεί η απειλή των πλειστηριασμών σε ευάλωτα νοικοκυριά, αφετέρου να καμφθεί η καχυποψία των Θεσμών, οι οποίοι βλέπουν στην καθυστέρηση του φορέα μία, δια της πλαγίας προσπάθεια, να επιτευχθεί ασυλία οφειλετών κατά το προηγούμενο του νόμου Κατσέλη.

Τον προβληματισμό για το κενό στη λειτουργία του φορέα και τις λύσεις που συζητούνταν μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, ώστε να μην απειληθούν με πλειστηριασμούς δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών ύψους 5 – 6 δισ. ευρώ, είχε αποκαλύψει το insider.gr στις 21 Μαΐου.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο σενάρια: το πρώτο και πιθανότερο, το κράτος να συμβάλλει κατά ένα μέρος στην καταβολή της μηνιαίας δόσης του οφειλέτη και το υπόλοιπο να βαρύνει τον ίδιο, και το δεύτερο η πληρωμή της μηνιαίας δόσης να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο μέχρι να λειτουργήσει ο φορέας.

Η επιλογή της λύσης για την συνεισφορά του Δημοσίου στην κάλυψη της μηνιαίας δόσης με το ποσό του στεγαστικού επιδόματος (μέχρι 210 ευρώ) που δίδεται στους οικονομικά αδύναμους, έγινε προκειμένου να αποφευχθεί κάθε υπόνοια και κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειμμα στην κουλτούρα πληρωμών, κάτι για το οποίο οι Θεσμοί πιέζουν και παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η πρόταση για το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του πτωχευτικού νόμου μέχρι να υπάρξει ο φορέας που θα αγοράζει τα ακίνητα των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν, θα υποβληθεί προς έγκριση στους Θεσμούς. Σημειώνεται ότι αναμένεται απάντηση της DGComp στο σχέδιο που έχει ήδη σταλεί και που προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Η απάντηση συνιστά προαπαιτούμενο για τη διενέργεια του ανοικτού διαγωνισμού μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα.

Τον Σεπτέμβριο οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών

Στις δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την καθολική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις των οφειλετών στην πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας κινείται χονδρικά σε 1.000 ημερησίως. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, οι αιτήσεις που έχουν ξεκινήσει στην πλατφόρμα έχουν φτάσει τις 14.500 και 8.500 από αυτές είναι ολοκληρωμένες.

Στην πλατφόρμα, πάντως, γίνονται στην παρούσα φάση πιλοτικά τεστ για την προσαρμογή και διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων μερών (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης). Όπως εκτιμήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, η πιλοτική περίοδος μέχρι την αυτόματη πλήρη διασύνδεση των μερών για τη διαβίβαση των δεδομένων των οφειλετών, θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες υποθέσεις ρύθμισης χρεών θα φτάσουν στα πιστωτικά ιδρύματα περί τα τέλη Ιουλίου και οι πρώτες ρυθμίσεις θα δοθούν στους οφειλέτες τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι με την διαβίβαση της κάθε υπόθεσης στις τράπεζες/εταιρείες διαχείρισης, ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του και για το αναμενόμενο χρονικό διάστημα της πρότασης ρύθμισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider