Τζ. Γέλεν: «Συν» για τις ΗΠΑ και τη Fed τα υψηλότερα επιτόκια 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζ. Γέλεν: «Συν» για τις ΗΠΑ και τη Fed τα υψηλότερα επιτόκια 
«Αν καταλήξαμε σε ένα περιβάλλον με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα είναι πλεονέκτημα στην πραγματικότητα και από την κοινωνική άποψη και από εκείνη της Fed», είπε.

Θετικό για τη χώρα χαρακτήρισε το πρόγραμμα δαπανών των 4 τρισ. δολαρίων του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ακόμα και αν αυτό πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg News, μετά την επιστροφή της από τη συνεδρίαση των G7, η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, τόνισε πως τα σχέδια του προέδρου αντιστοιχούν σε περίπου 400 δισ. δολάρια ετησίως - επίπεδο το οποίο, όπως υποστήριξε εκείνη, δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό.

«Αν καταλήξαμε σε ένα περιβάλλον με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα είναι πλεονέκτημα στην πραγματικότητα και από την κοινωνική άποψη και από εκείνη της Fed», είπε. «Καταπολεμάμε τον πληθωρισμό που είναι πολύ χαμηλός και τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά εδώ και μια δεκαετία», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι εάν τα πακέτα στήριξης βοηθούν στην «ανακούφιση, τότε αυτό δεν είναι κακό - αυτό είναι καλό».

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάνει λόγο για υψηλότερα επιτόκια. Τον προηγούμενο μήνα, μιλώντας σε οικονομικό σεμινάριο, παραδέχτηκε ότι ίσως είναι απαραίτητη μια τέτοια κίνηση «για να κρατήσουν αντίσταση στην αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ», που προκαλείται εν μέρει από τα τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την τόνωσή της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ίσως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κάπως για να βεβαιωθούμε ότι η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider