Μπάιντεν: «Ψαλίδισμα» του σχεδίου υποδομών ή «ναυάγιο» συνομιλιών με Ρεπουμπλικάνους;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: «Ψαλίδισμα» του σχεδίου υποδομών ή «ναυάγιο» συνομιλιών με Ρεπουμπλικάνους;
Ο πρόεδρος Μπάιντεν προτείνει μείωση του προγράμματος ενίσχυσης υποδομών πάνω από το μισό και εξαλείφει την αύξηση του εταιρικού φόρου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους την προηγούμενη εβδομάδα, προτείνει δραστική μείωση του προγράμματος ενίσχυσης υποδομών από τα 2,25 τρισ. δολάρια, εξαλείφοντας από τη νέα πρόταση την αύξηση του εταιρικού φόρου και περιορίζοντας τις συνολικές δαπάνες πάνω από το μισό.

Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές «κοντά» στην συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με την διαπραγματεύτρια των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστή Καπίτο, ο πρόεδρος διατύπωσε «σχέδιο για περίπου 1 τρισ. δολάρια σε δαπάνες» και είπε «πως θα μπορούσε να αποσύρει την προτεινόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου σε μια προσπάθεια να κλείσει έναν συμβιβασμό», με τους Ρεπουμπλικάνους.

Από την στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το νόμο για τις υποδομές, με τον τίτλο «Τhe American Jobs Plan», στις 31 Μαρτίου, οι Ρεπουμπλικάνοι το χαρακτήρισαν ένα μη βιώσιμο σχέδιο εξαιτίας του φορολογικού του σκέλους. Η αρχική πρόταση του Τζο Μπάιντεν αφορούσε σε μια αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%, αναστρέφοντας εν μέρει τις μειώσεις που είχε εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το νομοσχέδιο ως εξαιρετικά δαπανηρό και κάλεσαν για ένα σχέδιο το οποίο θα κυμαίνεται πολύ πιο κάτω από το 1 τρισ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απευθυνθεί προς τους Ρεπουμπλικάνους με σκοπό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ενώ πρότειναν μια υποβάθμιση του σχεδίου ως απάντηση στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Στις 27 Μαΐου η εκπρόσωπος του Λ. Οίκου Τζεν Ψάκι, με δήλωση της εξύμνησε το έργο της γερουσιαστή Καπίτο «και των συναδέλφων της». Πρόκειται για τους ίδιους συναδέλφους, πολλοί εκ των οποίων αρνούνται ότι ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται νόμιμα στον Λευκό Οίκο.

Το «ψαλίδισμα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ανώνυμη πηγή της Washington Post αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν ακόμη «αναζητεί τρόπους για την αύξηση της φορολογίας», και πως ο Λευκός Οίκος «θα μπορούσε να επιδιώξει αυτή την πολιτική εκτός της συζήτησης για τις υποδομές – ή στην περίπτωση που οι διακομματικές διαπραγματεύσεις τελικά καταρρεύσουν».

Το εναλλακτικό φορολογικό σχέδιο του Τζο Μπάιντεν αφορά σε έναν μίνιμουμ εταιρικό φόρο 15% και «θα στοχεύει στις δεκάδες των κερδοφόρων αμερικανικών εταιρειών που πληρώνουν από λίγα έως καθόλου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάθε χρόνο». Σύμφωνα πάντα με το άρθρο της WP «ο Λευκός Οίκος επίσης πρότεινε την αύξηση της πίεσης προς τις επιχειρήσεις και στους υψηλά εισοδηματίες οι οποίοι βασίζονται σε παραθυράκια για να μειώνουν τα φορολογικά τους βάρη, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες».

Μετά την δημοσίευση της είδησης πως το σχέδιο για τις υποδομές «ψαλιδίζεται» από τον Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση πως επιπλέον συνομιλίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή. Το δελτίο Τύπου ανέφερε πως ο πρόεδρος συναντήθηκε με την γερουσιαστή Καπίτο και με τον Δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών Πίτερ Ντε Φάζιο, και συζήτησαν μια νέα πρόταση από πλευράς Ρεπουμπλικάνων «για αύξηση δαπανών 50 δισ. δολαρίων σε μια σειρά προγράμματα υποδομών». Το δελτίο κατέληγε πως «ο πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθεια της και την καλή της θέληση, αλλά επίσης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη προσφορά δεν εξυπηρετούσε τους στόχους του για ανάπτυξη της οικονομίας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το budget reconciliation

Οι συνομιλίες του Λευκού Οίκου με τους Ρεπουμπλικάνους αναμένεται να συνεχιστούν την Δευτέρα, αν και τα γεγονότα της Παρασκευής ενισχύουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών. Αν και οι Δημοκρατικοί έχουν την δυνατότητα να υπερκεράσουν τα εμπόδια που θέτει η αντιπολίτευση, κάνοντας χρήση της «μανούβρας» με το όνομα «budget reconciliation» -σύμφωνα με την οποία ένα νομοσχέδιο μπορεί να εγκριθεί μόνο με απλή πλειοψηφία και όχι απαραίτητα με 60 ψήφους, κι η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάθε δημοσιονομικό έτος- έχουν επιλέξει να μην το κάνουν.

Ήδη, Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Τζο Μάντσιν δήλωσε την Πέμπτη πως δεν θα υποστήριζε την τακτική, και σχολίασε πως αν ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο περάσει χωρίς την στήριξη των Ρεπουμπλικανών, είναι «μια αναμενόμενη καταστροφή». Ο ρόλος του Τζο Μάντσιν είναι καίριος, διότι χωρίς την ψήφο του οι Δημοκρατικοί δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες 51 ψήφους για την αναγκαία απλή πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως ο Λευκός Οίκος έχει πολλάκις διατρανώσει πως το American Jobs Plan είναι ο βασικός πυλώνας της εποχής Μπάιντεν, και άρα οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αμερικανική κυβέρνηση.

Photo: Ideal Images/Getty

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider