Η Ρωσία ολοκληρώνει τελικά τον αγωγό Nord Stream II 

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία ολοκληρώνει τελικά τον αγωγό Nord Stream II 
Η ολοκλήρωση του NS II λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στη Γενεύη θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στη θέση της Ρωσίας και θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream II φορτώθηκε περισσότερους συμβολισμούς από ότι αναλογούν στο ίδιο το έργο και τη σημασία του για το ενεργειακό ισοζύγιο της Ε.Ε. και τη σχέση της με τη Ρωσία. Ο τελευταίος συμβολισμός ήρθε με την ολοκλήρωσή του, 2 εβδομάδες πριν από τη μεγάλη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διασύνδεσης από τη Ρωσίας ως τη Γερμανία, του πρώτου επιπέδου του αγωγού Nord Stream II την Παρασκευή, στην ετήσια ομιλία του προς τη Ρωσική επιχειρηματική ελίτ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η προμήθεια φυσικού αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει σε 10 ημέρες.

Τί αλλάζει στην ενεργειακή ισορροπία;

Ο Nord Stream 2 φτιάχτηκε για να συμπληρώσει τον Nord Stream I στο ρόλο της αμεσότερης μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα. Στην πραγματικότητα, ενώ οι ΗΠΑ (κυρίως) και κάποια κράτη εντός της Ε.Ε. προειδοποιούσαν ότι η κατασκευή του θα αυξήσει τη μόχλευση της Ρωσίας έναντι του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα σε όγκο φυσικού αερίου δεν αναμένεται να είναι ίσο με αυτό που υπολογιζόταν στην αρχή (110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο) κυρίως γιατί το πρώτο διάστημα το μέρος του αγωγού που έχει ολοκληρωθεί δεν επιτρέπει τόσο μεγάλο όγκο μεταφοράς και κυρίως γιατί ο Nord Stream II αναμένεται να λειτουργήσει περισσότερο επικουρικά παρά ενεργητικά. Αυτό που όντως αλλάζει στην ενεργειακή ισορροπία είναι η απομόνωση της Ουκρανίας και η παράκαμψη των υπαρχώντων αγωγών στερεί από το Κίεβο τα έσοδα διαμετακόμισης.

Η μεγάλη αλλαγή δεν συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. αλλά μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Ο Nord Stream II συμπιέζει ακόμα περισσότερο τη μειούμενη μεταφορά φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσω του Henry Hub, του κόμβου διανομής του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που βρίσκεται στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2020 η διαμετακομιδή LNG μέσω του Henry Hub ήταν 6.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στις αρχές του 2021 είναι 1.000.000 κυβικά μέτρα. Αυτό εξηγεί εν μέρει και τη μεγάλη αντίδραση των ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα.

Θα ρίξει τις τιμές του LNG o Nord Stream II;

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να μεταβληθούν σημαντικά προς τα κάτω, αλλά μάλλον θα μείνουν στα υπάρχοντα επίπεδα. Αυτό που θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα είναι το εξής: Η διαφορά στην τιμή που προκύπτει από την πιο συμφέρουσα οικονομικά μεταφορά αερίου από τον Nord Stream II σε σχέση με το Henry Hub, θα διαμοιραστεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν βάλει το ήμισυ του κόστους της κατασκευής του Nord Stream II. Μιλάμε για τις Shell, Wintershall, Engie, Uniper και OMV που έχουν χρηματοδοτήσει περί τα 6 δισ. δολάρια από τα 11 δισ. που κόστισε η ως τώρα κατασκευή. Αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει ο Nord Stream II είναι ότι σε ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών του φυσικού αερίου γενικά, αυτή η αύξηση θα περάσει πιο αργά στην Ε.Ε.

Τέλος, το επόμενο αποτέλεσμα της κατασκευής του Nord Stream II συνδέεται με την πρόσφατη αποπομπή του δολαρίου ως νομίσματος από το Ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρωσίας. Η στρατηγική της Ρωσίας είναι να κλονίσει την αδιαμφισβήτητη ισχύ του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Η αποσύνδεση ενέργειας και υπηρεσιών (συμβολικά ή κυριολεκτικά) από ό,τι συμβολίζει το δολάριο θα σημάνει και μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider