Τι θα λένε τα πορίσματα των θεσμών για τη «δόση» και τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων – Δίνουν νέο «ραντεβού» για τον Ιούλιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα λένε τα πορίσματα των θεσμών για τη «δόση» και τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων – Δίνουν νέο «ραντεβού» για τον Ιούλιο
Οι θεσμοί ανοίγουν σήμερα τα χαρτιά τους για την Ελλάδα μέσα από μία καταιγίδα πορισμάτων που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και από την Ουάσιγκτον. Αρχίζει στα μέσα Ιουλίου η 1η αξιολόγηση, πράσινο φως για τη «δόση» των 748 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί ανοίγουν σήμερα τα χαρτιά τους για την Ελλάδα, μέσα από μία καταιγίδα πορισμάτων που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και από την Ουάσιγκτον. Ορίζουν όμως και τα επόμενα θερινά ραντεβού με πρώτο βήμα την επικύρωση στο Eurogroup του Ιουνίου του πακέτου παρεμβάσεων σε χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ (σ.σ. προκύπτει από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου μέρους του 2ου δανείου και από την επιστροφή κερδών ομολόγων αξίας 644 εκατ. ευρώ).

Το νέο «ορόσημο» προσδιορίζεται για τα μέσα Ιουλίου. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η 11η αξιολόγηση. Δεν συνδέεται με «δόση», αλλά είναι σημαντική γιατί θα μπουν οι βάσεις για τον νέο προϋπολογισμό του 2022. Έχοντας πλέον πιο ξεκάθαρες τις αποφάσεις για την «ελαστικότητα» των δημοσιονομικών κανόνων το 2022 και για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούν να ξεδιπλωθούν, μαζί με μία εικόνα για την επιστροφή του τουρισμού, για την έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και για τα νέα «κορονοχρέη» που δεν απέκλεισε και χθες να δημιουργηθούν ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Action 24.

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την ανάγκη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης, τη σταδιακή επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία χωρίς μέτρα λιτότητας. «Για όσο χρειασθεί θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε. Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα αρχίζει από τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων και για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του χρέους στο μέλλον.

Τα πορίσματα της Κομισιόν και η έκθεση του ΔΝΤ

Σήμερα η Επιτροπή θα ανακοινώσει μία θετική συνολικά αξιολόγηση της χώρας. Ο λόγος για τη 10η αξιολόγηση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτιμά πως υπάρχει επαρκής πρόοδος για την έλευση του πακέτου «δόσεων».

Αναμένεται στο βασικό σενάριο να καταγράφεται βιώσιμο το χρέος, ενώ θα υπάρχουν και εναλλακτικές υποθέσεις ταχύτερης ανάκαμψης αν αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και κίνδυνοι που παραμένουν από την πανδημία.

Επίσης, θα αποτιμάται πως τα μέτρα στήριξης έχουν πετύχει την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας και κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά και θα απευθύνονται συστάσεις για μεγαλύτερη στόχευση το επόμενο διάστημα, την οποία και ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, θα εκτιμάται ότι οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των κόκκινων δανείων. Βεβαίως, θα απευθύνονται συστάσεις για επιτάχυνση κυρίως όσων καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, αλλά και στόχους που θα αποτιμηθούν στις επόμενες αξιολογήσεις. Οι επισημάνσεις αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (με τους πλειστηριασμούς, την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, την αποκλιμάκωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, και στο θέμα των καταπτώσεις εγγυήσεων).

Στόχοι τίθενται και σε άλλα πεδία. Όπως στην εφαρμογή του νέου σχεδίου απομείωσης των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, στην προώθηση των νέων αντικειμενικών αξιών με στόχο την αναπροσαρμογή και του ΕΝΦΙΑ από το 2022, στην στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην αποτίμηση του τελικού δημοσιονομικού «αποτυπώματος» της πανδημίας στο μέλλον (με βάση το κόστος από την Επιστρεπτέα ή από ρυθμίσεις οφειλών), αλλά και το κόστος του νέου Πτωχευτικού.

Έμφαση θα δίδεται επίσης στα επόμενα ορόσημα μεταρρυθμίσεων: στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στα επιδόματα αναπηρίας, στην λειτουργικότητα του νέου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων και στην ωρίμανση των έργων για να «τρέξει» το Σχέδιο Ανάκαμψης παράλληλα με το ΕΣΠΑ, αλλά και την ψήφιση του νέου εργασιακού.

Το δεύτερο πακέτο εκθέσεων της Επιτροπής που θα ανακοινωθεί σήμερα συνδέεται με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλα τα κράτη. Δηλαδή με το πόρισμα για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, αλλά και με τις συστάσεις για το Δημοσιονομικό Πακέτο με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες το Πάσχα.

Παράλληλα, από το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο πόρισμα από την 2πλή «αποστολή» για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Και βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του ταμείου αλλά και της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης.

Οι επαφές έλαβαν χώρα εξ αποστάσεως όλη την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες από τις επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει θετικό πρόσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider