Παρουσίαση σήμερα στην Αστυπάλαια από τον πρωθυπουργό του πρότζεκτ «Smart & sustainable island»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρουσίαση σήμερα στην Αστυπάλαια από τον πρωθυπουργό του πρότζεκτ «Smart & sustainable island»
Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα επιδότησης των κατοίκων, για την αγορά ηλεκτρικών Ι.Χ., δικύκλων, ποδηλάτων και ταξί.

Όλες τις πτυχές του πρότζεκτ που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στο νησί, με αφορμή την παράδοση από τη Volkswagen των πρώτων τεσσάρων οχημάτων από τη Volkswagen.

Συνοδευόμενος από ευρύ κυβερνητικό επιτελείο, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen, Dr. Herbert Diess, ο οποίος θα δώσει επίσης το «παρών» στην Αστυπάλαια. Επίσης, από την ημερίδα «Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action» θα μιλήσει για τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, η οποία έγινε στις αρχές Νοεμβρίου, για την υλοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Volkswagen, ενώ προβλέπει την προοδευτική αντικατάσταση όλων των Δ.Χ. και Ι.Χ. οχημάτων με ηλεκτροκίνητα μοντέλα, νέες υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς και την εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, το οποίο θα καταστήσει το νησί «πράσινο» και ενεργειακά αυτόνομο.

Σήμερα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα παραδώσει τα πρώτα τέσσερα οχήματα, τα οποία προορίζονται για την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και τον Δήμο. Επίσης, στο νησί έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου δημόσιων φορτιστών, με την εγκατάσταση των πρώτων έξι σταθμών.

Δημόσιες συγκοινωνίες on demand

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, με τη βοήθεια της Volkswagen, θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και τα οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί. Επίσης, θα δημιουργηθούν υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πλέγμα οικονομικών κινήτρων που θα δοθεί στους κάτοικους, για την αντικατάσταση των οχημάτων τους με ηλεκτροκίνητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ειδικά για το νησί, στο πλαίσιο του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται επιδότηση 40% (και έως του ποσού των 12.000) για την αγορά ηλεκτροκίνητου Ι.Χ.

Επίσης, θα υπάρχει επιπλέον bonus απόσυρσης 3.000 ευρώ του συμβατικού Ι.Χ., η οποία είναι προαιρετική. Κάθε κάτοικος θα επιδοτείται επίσης με 500 ευρώ για την εγκατάσταση φορτιστή, ενώ στην περίπτωση αγοράς ηλεκτρικού ποδηλάτου η επιδότηση θα ανέρχεται σε 20% (έως 1.600 ευρώ), και ηλεκτρικού ποδηλάτου σε 40% (έως 800 ευρώ).

Στην περίπτωση των ταξί, η επιδότηση θα είναι 40% (έως 15.000 ευρώ), με υποχρεωτική την απόσυρση του υφιστάμενου οχήματος, και αποζημίωση 4.500 ευρώ. Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, η επιδότηση για ηλεκτρικό όχημα θα ανέρχεται σε 40% (έως 12.000 ευρώ), με προαιρετική την απόσυρση και bonus 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα μετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider