Ενισχύσεις έως €420 εκατ. εκτιμάται ότι δύνανται να λάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύσεις έως €420 εκατ. εκτιμάται ότι δύνανται να λάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Τουρίστες σδτην Αθήνα.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση η έγκριση της Επιτροπής ήταν για 500 εκατ. ευρώ και η δράση που προκηρύχθηκε ήταν ύψους 330 εκατ. ευρώ. Για το πρόγραμμα που αφορά στον τουρισμό, το ύψος της συνολικής ενίσχυσης που θα δοθεί στις επιχειρήσεις αναμένεται να ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ με προοπτική επιπλέον 70 εκατ., δηλαδή έως 420 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και το καθεστώς αυτό θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ»..

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα για τον τουρισμό, αναμένεται στα πρότυπα του αντίστοιχου που δόθηκε για την επαναλειτουργία της εστίασης, με στόχο να παράσχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση αναμένεται να λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.

Λήπτες των ενισχύσεων αναμένεται να είναι Μικρομεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις φιλοξενίας (τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, για ενίσχυση, η οποία όμως θα καταβληθεί με εθνικούς πόρους.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους εκτός από τη μείωση τζίρου, αναμένεται να είναι, η λειτουργία των επιχειρήσεων εντός του έτους 2021 καθώς και η απασχόληση προσωπικού αυτό το χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider