Η παράξενη τουρκική οικονομία που ανεβαίνει

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παράξενη τουρκική οικονομία που ανεβαίνει
Η τουρκική οικονομία σημειώνει σημαντική άνοδο παρά τα Erdonomics - Σίγουρα δεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, η Τουρκική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας παρουσίασε άνοδο κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι προβλέψεις λένε ότι θα παραμείνει σε αυτόν τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για όλο το υπόλοιπο του έτους, αν και υπάρχουν πολλές προκλήσεις που περιμένουν στη γωνία.

Μαζί με τον -ομολογουμένως- ανέλπιστο ρυθμό ανάπτυξης, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας αυξήθηκε 1,8% πέρυσι εν μέσω πανδημίας της COVID-19. Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση πάνω από 5% φέτος, βοηθούμενο από την αύξηση των εξαγωγών η οποία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 16% και του 20%.

Turkish statistics ή αποδίδουν τα Erdonomics

Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έρχεται σε μια περίοδο που ο Ερντογάν μετά τον παραλογισμό της άρνησης αύξησης επιτοκίων στην εσωτερική αγορά, επέτρεψε την αύξηση τους για να σταθεροποιηθεί η καλπάζουσα πτώση της τουρκικής λίρας, δίνοντας παράλληλα μια δυνατότητα πιστωτικής «έκρηξης» στο εσωτερικό. Σήμερα, τα επιτόκια της Τουρκίας είναι στο 19%.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι το γοργόν και χάρη έχει, όσον αφορά την εδραίωση διμερών σχέσεων. Έτσι, επαναπροσέγγισε την Παρασκευή την ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα για τις δύο χώρες. Στόχος είναι να φτάσουν τα επίπεδα του 2013 όπου η Τουρκία εξήγαγε στη Ρωσία προϊόντα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, από 468 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα.

Το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά η 13η συνάντηση του στρατιωτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας στο Μπακού στις 3 Ιουνίου. Ο διάλογος αυτός προωθεί -πέρα από στρατιωτικές σχέσεις- τα συμφέροντα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν. Πέρα από αυτά, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμάλογλου, προχώρησε σήμερα σε συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του στην συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των οδικών και διαμετακομιστικών εμπορευματικών μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των συνδυασμένων διεθνών μεταφορών φορτίου. Επιπλέον, οι δυο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής αεροπορίας, των τηλεπικοινωνιών και των δορυφορικών υπηρεσιών.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, είναι η επιμονή του Ερντογάν στις "παραδοσιακές" εμπορικές σχέσεις που κρατάει ψηλά την τουρκική οικονομία και όχι τα Erdonomics.

COVID-19 και τουρισμός

Η Τουρκία χαλάρωσε πρόσφατα τους περιορισμούς που είχε θέσει για τη διασπορά του COVID-19 ενώ διατηρούσε την απαγόρευση κυκλοφορίας κυρίως το Σαββατοκύριακο. Την Τρίτη μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες χαλαρώσεις μέτρων, εφόσον τα ημερήσια κρούσματα έχουν πέσει κάτω από 7.000/ημέρα.

Το μεγάλο στοίχημα για την Τουρκία είναι ο τουρισμός που αποτελεί έναν ζωτικό τομέα ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Για φέτος, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για στόχους στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό και 30 εκατομμύρια σε ξένους επισκέπτες.

Mεγάλες προκλήσεις - Μακριά από την Δύση

Η μεγάλη πρόκληση της τουρκικής λίρας πάντως δεν σταματά, καθώς η Τουρκία εμφανίζει αυξημένο πληθωρισμό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στο 9,4% κι αναμένεται να ξεπεράσει το 12,2% ως τέλος του έτους, την ίδια ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή, έφτασε το 17,1% τον Απρίλιο.

Συνεπώς, η διαρκής παρουσίαση της τουρκικής οικονομίας ως υποψήφιας για διάλυση μπορεί να θολώσει την κρίση όσων θέλουν να δουν τι συμβαίνει στη γείτονα χώρα. Η τουρκική οικονομία είναι σίγουρα ένα παράξενο μείγμα μέτρων και δυναμικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τα πάει καλά το επόμενο διάστημα αν καταφέρει να συγκρατήσει τη λίρα και να αρχίσει πάλι να κερδίζει το χαμένο έδαφος στην ισοτιμία με το δολάριο. Το σημαντικό, είναι να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία όσο περνά ο καιρός φεύγει μακρύτερα από την ιδέα της ένταξης στην Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή ιδέα και στήνει την οικονομία της με τρόπο που να παίξει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider