Σταϊκούρας: Έως 17/6 οι αιτήσεις παγίων δαπανών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έως 17/6 οι αιτήσεις παγίων δαπανών
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως οι επιχειρηματίες είναι καλό να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς το Ε3 θα είναι το κλειδί για την είσοδό τους και στο νέο μέτρο των Παγίων Δαπανών.

«Το πιθανότερο είναι σήμερα να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Εξήγησε πως είναι θέμα της ΑΑΔΕ γιατί τα συστήματά της δουλεύουν ταυτόχρονα πολλές πλατφόρμες και υπενθύμισε πως η μείωση της προκαταβολής φόρου και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, έχουν ενσωματωθεί στις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ και το νέο έντυπο Ε1 για το φορολογικό έτος 2020 σχετικά με τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Το νέο έντυπο Ε1 για το φορολογικό έτος 2020 παρατίθεται κατωτέρω:

Ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης περιέγραψε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε πως «όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και όσο δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργείται στο μέλλον» θα προχωρήσει η πολιτική μόνιμης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Εξήγησε πως οι επιχειρηματίες είναι καλό να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς το Ε3 θα είναι το κλειδί για την είσοδό τους και στο νέο μέτρο των Παγίων Δαπανών, για τον οποίο η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες μέρες. Είπε πως θα ανοίξει ή την Παρασκευή ή την Δευτέρας με προθεσμία έως τις 17 Ιουνίου για την υποβολή της 1ης δήλωσης ενδιαφέροντος. Στόχος είναι όπως είπε «να βοηθήσουμε τους πολίτες να μην συσσωρεύσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις» μέσα από την απ ευθείας πληρωμή τους από το νέο πρόγραμμα.

Ανήγγειλε επίσης πως αύριο Παρασκευή θα γίνουν οι πληρωμές των μηδενικών ενοικίων για μήνα Απρίλιο. Πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η αξιολόγηση για το μήνα Ιούνιο. «Η πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο, αλλά θα δούμε ποια θα είναι τα στοιχεία λειτουργίας της οικονομίας τον Μάιο και ανάλογα θα πράξουμε το μήνα Ιούνιο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Απρίλιο είπε πως η πλατφόρμα κλείνει 1η Ιουνίου, προχθές πληρώθηκαν 46.000 συμπατριώτες με 50 εκατομμύρια ευρώ, έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα περίπου 75.000 ενδιαφερόμενοι και «αύριο προγραμματίζεται μία ακόμα πληρωμή ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού». Δηλαδή, αυτή τη βδομάδα συνολικά θα υπάρχει μία πληρωμή ενισχυμένης αποζημίωσης και των ενοικίων Απριλίου.

Αναφορικά με τις πάγιες δαπάνες επανέλαβε επίσης πως το διαθέσιμο ποσό αυτή τη στιγμή είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Εξήγησε πως θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση από όσους θέλουν να γίνουν δικαιούχοι καθώς το Ε3 περιέχει τις δαπάνες. Δεν θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των πολιτών αλλά θα γίνουν συμψηφισμοί μέσω των οποίων θα γίνουν οι καταβολές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλων νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές τις φορολογικές δηλώσεις.

Σε σχέση με νέες ρυθμίσεις οφειλών είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας δώσω κάτι», δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις «αν δεν δούμε πως θα εξελιχθούν τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Επαναλαμβάνοντας πως όταν χρειάζεται λαμβάνονται έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα.

Για τις αναστολές ανέφερε ότι για τον τουρισμό και το επόμενο διάστημα υπάρχουν εξαγγελίες για παράταση στα προγράμματα των αναστολών και της ΣυνΕργασίας. Για το πόσο επεκτείνεται το καθένα, οι ανακοινώσεις είπε γίνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Για τις ανατιμήσεις επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σε κάποια προϊόντα, είπε πως είναι Ευρωπαϊκό φαινόμενο και έχει σχέση και με την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Επισήμανε ο υπουργός πως η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ανέφερε πως επί ημερών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 7 αξιολογήσεις ενισχυμένης επιτροπείας. «Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η 10η ανέφερε (σ.σ. στις 2/6 προγραμματίζεται) και θα επικυρωθεί στο Eurogroup Ιουνίου. «Προσδοκούμε το καλοκαίρι του 2022 να πάψουμε να είμαστε σε αυτό το καθεστώς» είπε.

Για το τέλος επιτηδεύματος και για πιθανότητα αναλογικής πληρωμής του από επιχειρήσεις που δεν δούλεψαν και ένα χρονικό διάστημα, ο υπουργός απάντησε ότι «σήμερα που μιλάμε δεν μπορούμε να πάρουμε καμία άλλη πρωτοβουλία διαφορετική από αυτή που έχουμε ανακοινώσει». Επισήμανε πως το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι περίπου 7% του ΑΕΠ και η χώρα θα πρέπει να βγαίνει και στις αγορές. Μίλησε για δημοσιονομική ευελιξία αλλά χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, λέγοντας ότι «εξάντλησαν πολύ πρόσφατα τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλός έλεγχος του ΔΝΤ από σήμερα στην Ελληνική οικονομία  – Αναβολή για 2/6 στα αποκαλυπτήρια της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider