«Ίλιγγο» φέρνει η άνοδος των κρυπτονομισμάτων – Στα 2,43 τρισ. δολ. η αξία της αγοράς

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ίλιγγο» φέρνει η άνοδος των κρυπτονομισμάτων – Στα 2,43 τρισ. δολ. η αξία της αγοράς
Το Bitcoin αντιπροσωπεύει το 45% της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Ρυθμό ανάπτυξης τριπλάσιο του Bitcoin είχε το τελευταίο 12μηνο το Ethereum. Κατά 30.400% αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin.

Κεφαλαιοποίηση του «ζαλίζει» έχουν διαμορφώσει για την αγορά των κρυπτονομισμάτων οι υψηλές πτήσεις που πραγματοποιούν από το περασμένο έτος.

Μετά από μια φανταστική απόδοση σε όλο το 2020, τα κορυφαία κρυπτονομίσματα παγκοσμίως συνέχισαν με εκρηκτικές αποδόσεις το 2021, φέρνοντας σε νέο ρεκόρ την κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του TradingPlatforms.com, η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων έφτασε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου της φετινής χρονιάς τα 2,43 τρισ. δολάρια.

Το 2020 ήταν μια φανταστική χρονιά για όλα τα ψηφιακά νομίσματα. Η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων στην αγορά αυξήθηκε περίπου 300% σε ετήσια βάση, σε 758 δισ. δολάρια το 2020, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν σε κρυπτονομίσματα λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία. Το ποσό των 758 δισ. δολ. της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων το 2020 ήταν ακόμη υψηλότερο από το ανώτατο όριο της κεφαλαιοποίησης που επιτεύχθηκε το 2017, που θεωρείται ως το έτος έναρξης για το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Το ρεκόρ κεφαλαιοποίησης, ωστόσο, καταρρίπτεται αφού μέχρι στιγμής το 2021 σημειώθηκε ακόμη πιο εντυπωσιακή αύξηση, με πολλά από τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα να φτάνουν στα υψηλά όλων των εποχών.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, αντιπροσωπεύει το 45% της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Τα δεδομένα του CoinMarketCap δείχνουν ότι η τιμή του σημείωσε άνοδο πάνω από 100% μόνο φέτος, βοηθώντας την κεφαλαιοποίησή του να φτάσει τα 1,1 τρισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Σε σύγκριση με 178 δισ. δολάρια το 2020, αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση 515% σε ένα χρόνο.

Παρά ταύτα, η πιο πρόσφατη ώθηση στην κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων καθοδηγήθηκε εξίσου από την εντυπωσιακή ανάπτυξη του Ethereum. Το 2020, η αθροιστική αξία όλων των νομισμάτων Ethereum ανήλθε σε 23,4 δισ. δολάρια. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το νούμερο αυτό αυξήθηκε κατά 1.656%, ρυθμό ανάπτυξης τριπλάσιο από αυτόν του Bitcoin. Μόνο το 2021, η κεφαλαιοποίηση του Ethereum αυξήθηκε κατά σχεδόν 400%, από 82,8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο σε 411,1 δισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από την αύξηση της κεφαλαιοποίησής του, το Ethereum γνώρισε επίσης σημαντική αύξηση στις καθημερινές συναλλαγές παγκοσμίως. Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι συναλλαγές ημερησίως κυμάνθηκαν σε περίπου 1,1 εκατομμύρια και έπειτα έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών των 1,53 εκατομμυρίων την περασμένη εβδομάδα, αύξηση κατά 135% σε ετήσια βάση. Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του Ethereum υπερδιπλασιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο, από 16,7 δισ. δολάρια σε 38,7 δισ. δολάρια.

Εκτός από το ράλι των τιμών σε Bitcoin και Ethereum, το οποίο τροφοδότησε την παγκόσμια ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, άλλα κορυφαία ψηφιακά νομίσματα ανέβηκαν επίσης στα ύψη τον τελευταίο χρόνο.
Τον Μάιο του 2020, η συνδυασμένη αξία όλων των νομισμάτων με την ένδειξη Binance Coin ανήλθε σε 2,6 δισ. δολ. Έκτοτε, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 3,642% σε ετήσια βάση, σε σχεδόν 97,3 δισ. δολάρια, ωθώντας το κρυπτονόμισμα στην τρίτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης παγκοσμίως.

Ωστόσο, το τέταρτο πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το Dogecoin, γνώρισε ακόμη πιο εντυπωσιακή, πενταψήφια ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Το ψηφιακό νόμισμα που εμπνέεται από το meme έφτασε τα 322,6 εκατ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση το 2020. Από τότε, η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin αυξήθηκε κατά 30.400%, στα 91,6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider