ΑΠΕ: Σημαντική οικονομική «ένεση» από την άνοδο των δικαιωμάτων CO2

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Σημαντική οικονομική «ένεση» από την άνοδο των δικαιωμάτων CO2
Προσαρμόζοντας τις προβλέψεις του στην αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων κατά τους τελευταίους μήνες, στο πρόσφατο δελτίο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά πλέον πλεόνασμα 117,49 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, έναντι του οριακού θετικού ισοζύγιου μόλις 11,07 εκατ. που προέβλεπε στο προηγούμενο δελτίο του.

Αισθητή επίπτωση στις εισροές του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, επιφέρει η σημαντική άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Ως συνέπεια, σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ για το πρώτο δίμηνο του 2021, ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται πλέον να «κλείσει» το έτος με πλεόνασμα 117,49 εκατ. ευρώ, από οριακό θετικό ισοζύγιο μόλις 11,07 εκατ. που προέβλεπε ο Διαχειριστής στο αμέσως προηγούμενο Δελτίο του.

Οι νέοι υπολογισμοί του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) βασίσθηκαν στην εκτίμηση ότι η μέση τιμή των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το τρέχον έτος θα κινηθεί στα 42 ευρώ ανά τόνο, έναντι 37,45 ευρώ.

Μάλιστα, η αναθεωρημένη τιμή μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική, και στην πραγματικότητα τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς να είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς στη δεδομένη συγκυρία οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων κινούνται στα επίπεδα των 50 ευρώ ανά τόνο, με αναλυτές να προβλέπουν για περαιτέρω άνοδό της εντός των επόμενων μηνών.

Επιπλέον έσοδα 85,26 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη τιμή των δικαιωμάτων, που έλαβε υπόψη του ο ΔΑΠΕΕΠ, «μεταφράζεται» σε έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ύψους 771,4 εκατ. εντός του 2021 από τους πλειστηριασμούς. Συγκριτικά, στο προηγούμενο Δελτίο, και με τη μικρότερη τιμή για τα δικαιώματα, η αντίστοιχη χρηματοροή προβλεπόταν 85,26 εκατ. ευρώ μικρότερη, στα 686,14 εκατ. Και για τις προβλέψεις ελήφθη υπόψη ότι στον ΕΛΑΠΕ θα καταλήξει φέτος το 78% των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

Ενισχυμένα έσοδα προβλέπει επίσης ο ΔΑΠΕΕΠ στον ΕΛΑΠΕ και από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώντας ότι η τιμή της θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, στο νέο δελτίο η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το έτος 2021 λαμβάνεται στα 56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι 53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Νέα έργα 1.551 MW φέτος

Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής αναπροσαρμόζει ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του αναφορικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που θα τεθούν φέτος σε λειτουργία, εκτιμώντας ότι θα προστεθούν στο σύστημα σταθμοί συνολικής ισχύος 1.551 MW (Μεγαβάτ), από 1.601 MW που ήταν η εκτίμησή του το προηγούμενο δελτίο.

Τα 1.551 MW θα προέλθουν κυρίως από έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς εκτιμάται πως το αιολικό χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας θα ενισχυθεί κατά 640 MW και κατά 884 MW η συνολικής ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, θα προστεθούν μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 10 MW, μονάδες βιομάζας 15 MW και συστήματα συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) 2 MW.

Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκαν νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 186,13 MW. Από αυτά, μάλιστα, τα 179,09 MW αφορούσαν έργα με συμβάσεις διαφορικής ενίσχυσης λειτουργικής προσαύξησης (Feed in Premium).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider