Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Θα διατηρήσουμε ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Θα διατηρήσουμε ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα
Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια επιπεδοποίηση της καμπύλης αποδόσεων, σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Ως μοναδική ευκαιρία χαρακτήρισε για την Ελλάδα ως προς το σκέλος του χρέους ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Ελλάδα έχει επιτύχει μια επιπεδοποίηση της καμπύλης αποδόσεων και μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, ο κ. Τσάκωνας εστίασε και στη βιωσιμότητα του χρέους επισημαίνοντας πως διαθέτει μια ωρίμανση κοντά στα 20 έτη, ενώ αναφέρθηκε και στον παράγοντα των χρηματοδοτικών αναγκών σε σύγκριση με τη δεκαετία του 2.000 αλλά και την περίοδο προ και μετά του PSI. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα για δεκαετίες.

Από την άλλη, επισήμανε πως ένα σκέλος που υπερβαίνει το 70% από το χρέος ανήκει στα χέρια των θεσμικών επενδυτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον καταλυτικό ρόλο της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP, αλλά και στο ισχυρό cash buffer των 33 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε αυτά αρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια ακόμη και εάν το δημόσιο δεν δανειζόταν ούτε ένα ευρώ από τις αγορές για αυτό το διάστημα.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτικούς κύκλους, λέγοντας πως βασική μέριμνα του Οργανισμού παραμένει η διατήρηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ομολόγων, με δυναμικό ρυθμό προσφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider