Γερμανία: Γιατί οι εκλογές του 2021 ενδιαφέρουν τις αγορές;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Γιατί οι εκλογές του 2021 ενδιαφέρουν τις αγορές;
Οι εκλογές θα τερματίσουν την 16ετή κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ επί της ισχυρότερη ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους Πράσινους να έχουν την ευκαιρία να αναδειχτούν πρώτο κόμμα για πρώτη φορά στην 40ετή ιστορία τους.

Αν και οι γερμανικές εκλογές σπάνια είναι συναρπαστικές, η αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου μπορεί να αποδειχθεί η εξαίρεση, μετασχηματίζοντας ένα έθνος συνδεδεμένο με την λιτότητα σε γενναιόδωρο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Οι εκλογές θα τερματίσουν την 16ετή κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ επί της ισχυρότερη ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους Πράσινους να έχουν την ευκαιρία να αναδειχτούν πρώτο κόμμα για πρώτη φορά στην 40ετή ιστορία τους.

Οι πιθανές επιπλοκές εκτείνονται από μεγαλύτερες δαπάνες για το περιβάλλον έως μεγαλύτερη συνοχή για την Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν αφότου οι Πράσινοι έδωσαν το χρίσμα του υποψηφίου για την θέση του καγκελάριου, εξαιτίας μιας διογκούμενης εκλογικής αβεβαιότητας και της προσδοκίας ότι περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες είναι καθ’ οδόν.

«Μια κυβέρνηση υπό τους Πρασίνους, θα είναι μια ιστορική αλλαγή για την Γερμανία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα υψηλής πολιτικής σταθερότητας, μετριοπάθειας και κεντρισμού», σχολίασε η Barbara Boettcher, το τμήμα ερευνών για την ευρωπαϊκή πολιτική, της Deutsche Bank. Ορίστε μία ματιά στο τι σημαίνουν οι εκλογές για τις αγορές:

1. Auf Wiedersehen λιτότητα

Η πανδημική κρίση ανάγκασε την Γερμανία να απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική επιφυλακτικότητα, αλλά με τους Πρασίνους μπορεί να πει «αντίο» στην λιτότητα για τα καλά.
Οι Πράσινοι θέλουν να δαπανήσουν 500 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία και να αναμορφώσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα για το «φρένο χρέους», που περιορίζει τον ετήσιο ομοσπονδιακό δανεισμό στο 0,35% της οικονομικής απόδοσης.
Σε αναλογία με την οικονομία των ΗΠΑ, το σχέδιο ισούται με 3 τρισ. δολάρια σε δαπάνες, ή 1,5% του ΑΕΠ του 2019, σύμφωνα με την Citi, μια αναλογία που το φέρνει σε σύγκριση με την ατζέντα του Τζο Μπάιντεν.
Οι Πράσινοι επίσης υπόσχονται να εργαστούν πάνω στην χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης και να ενισχύσουν τις επενδύσεις, να κάνουν το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης έναν διαρκή θεσμό και να μετασχηματίσουν τον ESM έτσι ώστε να χορηγεί πιστώσεις στα κράτη-μέλη χωρίς προϋποθέσεις.
Αν η οικονομική ανάπτυξη επιταχυνθεί, θα μπορούσε κάλλιστα να επισπεύσει τις αυξήσεις στα βασικά επιτόκια και να ενισχύσει το ευρώ.

2. Όχι άλλοι χωρισμοί

Οι Πράσινοι ενδιαφέρονται για την στενότερη ευρωπαϊκή δημοσιονομική ενοποίηση, έτσι αναλαμβάνοντας την γερμανική κυβέρνηση θα μείωνε τους κινδύνους διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι κίνδυνοι αντανακλώνται στις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, τα οποία είναι άνω των 100 μονάδων βάσης από τα αντίστοιχα γερμανικά, αναφέρει η ING, ενώ προβλέπει πως το χάσμα θα μειωθεί στις 75 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες.

3. Ασφαλή, πράσινα ομόλογα

Περισσότερες εκδόσεις ομολόγων είναι αναπόφευκτες, για να χρηματοδοτηθούν οι προτεινόμενες δαπάνες. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το «παράδειγμα», με βάση το οποίο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κρατιόντουσαν χαμηλά επί χρόνια, συνεχίζει η ING.

Ακόμα κι οι κυβερνητικοί εταίροι τελικά περιορίσουν τα σχέδια των Πρασίνων, η επιπλέον έκδοση χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ασφαλών assets στην περιοχή, η οποία έχει καταρρακώσει το συναλλαγματικό στάτους του ευρώ.
Κάνοντας το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης μόνιμο θα μπορούσε να επεκτείνει την δεξαμενή ασφαλών ευρωπαϊκών assets, καθώς θα στηρίζεται σε πωλήσεις κοινών ομολόγων.

Με την πρόσθεση υψηλά αξιολογημένων ομολόγων «όλοι οι φόβοι γύρω από τις ανεπάρκειες… θα μειώνονταν κατά πολύ», σχολιάζει η Annalisa Piazza της MFS Investment Management.

Η Γερμανία, επίσης, πιθανότατα θα εξέδιδε ακόμη περισσότερα Πράσινα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις περιβαλλοντικές δαπάνες.

4. Πράσινη επανάσταση

Οι Πράσινοι είναι υπέρ της περικοπής των εκπομπών άνθρακα κατά 70% αντί για 55%, έως το 2030, όπως και της αύξησης φορολόγησης των εκπομπών με στόχο την χρήση ανανεώσιμης ενέργειας στο 100%, έως το 2030.

Οι εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαν να επωφεληθούν όπως και ο κλάδος των αυτοκινήτων, ο οποίος προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον ηγέτη στην ηλεκτροκίνηση Tesla.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το real estate, καθώς οι Πράσινοι θα εφαρμόσου αυστηρότερους κανόνες στα ενοίκια. Οι υψηλότεροι εταιρικοί φόροι δυνητικά θα μπορούσαν να πλήξουν τις προσανατολισμένες στην εθνική αγορά μετοχές μέσης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

5. Εμπορικές εντάσεις;

Oι προτάσεις εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων αντανακλούν μια στροφή σε σχέση με την συντηρητική στάση της Μέρκελ, ενδεχομένως δημιουργώντας εντάσεις με Ρωσία και Κίνα.

Το κόμμα σχεδιάζει να αποσύρει την στήριξη του στον σχεδόν ολοκληρωμένο γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που περνά κάτω από την Βαλτική.

Η υποψήφιος των Πρασίνων, Annalena Baerbock, δηλώνει πως οι φιλελεύθερες δημοκρατίες πρέπει να υπερασπίσουν τις αξίες τους, όπως για παράδειγμα, με το μποϊκοτάζ κάποιων κινεζικών προϊόντων.

«Η Μέρκελ είχε φοβερή επιτυχία στην εξωτερική πολιτική, συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή… θα αποδυναμώσει την Γερμανία συνολικά και πιθανόν να δημιουργήσει και εντάσεις περιφερειακά», σχολίασε ο Steen Jacobsen της Saxo Bank.

Oι Πράσινοι επίσης δηλώνουν πως αντιτίθενται στην αυθαίρετη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ, που είναι βασική για την οπλοβιομηχανία Rheinmetall, αν και οι μετοχές της ίσως επωφεληθούν από οποιανδήποτε κίνηση εκμοντερνισμού του γερμανικού στρατού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider