Διεθνή
13-05-2021 | 09:49

Φόρουμ Δελφών: Ρευστότητα και εισαγωγή ΜμΕ στα χρηματιστήρια οι προκλήσεις για τις περιφερειακές χρηματαγορές

Newsroom
Μοιράσου το
Φόρουμ Δελφών: Ρευστότητα και εισαγωγή ΜμΕ στα χρηματιστήρια οι προκλήσεις για τις περιφερειακές χρηματαγορές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη ρευστότητας, αναβάθμισης του κανονιστικού πλαισίου, εισαγωγής περισσότερων εταιρειών και κυρίως μικρομεσαίων με πρωτοποριακό προσανατολισμό, υπογράμμισαν υψηλοί αξιωματούχοι Βαλκανικών χωρών και ξένοι στρατηγικοί αναλυτές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. τηε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι συνέργειες μεταξύ των περιφερειακών χρηματιστηρίων αποτελούν κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμβάθυνση των χρηματιστηριακών αγορών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται «ένα σοβαρό κανονιστικό πλαίσιο, προηγμένη τεχνολογία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκκαθάρισης αλλά επίσης και προσιτότητα (accessibility),» επεσήμανε η  Margie Sadleir, EMEA iShares Markets Coverage Lead της BlackRock.

Ο Δημήτρης Μελάς, Global Head of Equity Research, MSCI, συμμεριζόμενος τις ίδιες απόψεις, πρόσθεσε πώς η συμμετοχή σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI  αλλά και γενικότερα η συμμετοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προυποθέτει όλα τα παραπάνω όπως και την προσέλκυση μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις. 

Ο Ognjen Popović, Active Assistance Minister of Finance της Σερβίας προσέθεσε και την ανάγκη για βαθύτερο ψηφιακό εμπλουτισμό και κυρίως την παροχή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων έτσι ώστε να εισαχθούν μικρότερες εταιρείες στα χρηματιστήρια.  Ο Siniša Krneta, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, συμφώνησε τόσο για το θέμα της ρευστότητας αλλά και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων. Παράλληλα οι συνεργασίες σε χρηματαγορές, «είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε, και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε,» τόνισε.   
 
Ο Νίκος Τρυπάτσας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ μικρότερων περιφερειακών χρηματιστηρίων θέτοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα την συνεργασία των χρηματαγορών Αθήνας-Λευκωσίας.
 
Η δημιουργία μιας κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας σε περιφερειακό επίπεδο, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως και η στενότερη συνεργασία και επικοινωνία μέσω συνεδρίων είναι στοιχεία τα οποία ανοίξουν τους δρόμους για συνέργειες στον χρηματιστηριακό χώρο των Βαλκανίων, τόνισε και ο CEO του Βουλγαρικού χρηματιστηρίου Manyu Moravenov.  

Φώτο: Από πάνω αριστερά: Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Συμβούλους Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Sinisa Krneta, Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηρίου Βελιγραδίου (BELEX), Ognjen Popovic, Βοηθός Υπουργού Οικονομικών της Σερβίας, Δημήτρης Μελάς, Global Head of Equity Research, MSCI, UK, Manyu Moravenov, Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηρίου Βουλγαρίας (BSE), Margie Sadleir, Director, EMEA Equity Trading, BlackRock, UK, Νίκος Τρυπάτσας, Εκτελών καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Χρηματιστήριο Κύπρου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.