Αθ. Δαγούμας (ΡΑΕ): Ικανοποιητική η λειτουργία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλ. ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθ. Δαγούμας (ΡΑΕ): Ικανοποιητική η λειτουργία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλ. ενέργειας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος

Ο ανταγωνισμός στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί ικανοποιητικά, επισήμανε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αξιολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη διακύμανση των λιανικών τιμών ρεύματος στη εγχώρια αγορά.

Όπως συμπλήρωσε, χάρις στο μοντέλο που επιλέχθηκε για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε αυτήν δραστηριοποιούνται περισσότεροι προμηθευτές έναντι άλλων αγορών, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση και λιγότερος ανταγωνισμός. Έτσι, λόγω του πολύ ενισχυμένου ανταγωνισμού, συνολικά οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με εκείνες των τηλεπικοινωνιών, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τιμολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, αλλά και πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως αυτή την περίοδο η ΡΑΕ προετοιμάζει τις αποφάσεις της σχετικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, οι οποίες θα ισχύσουν για το τρέχον έτος. Επισήμανε πως, με βάση την έως τώρα ανάλυση των δεδομένων που έχουν στείλει οι δύο Διαχειριστές, προκύπτουν πολύ μικρές αυξομειώσεις στις επιβαρύνσεις. Το επίπεδό τους θα είναι διαφορετικό, ανά κατηγορία καταναλωτών.

e-Εργαλείο υποδοχής παραπόνων

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε πως το εργαλείο σύγκρισης τιμολογίων λιανικής ρεύματος και φυσικού αερίου, που έχει δημιουργήσει η Αρχή, επιτρέπει στους καταναλωτές να εντοπίσουν τις χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις. Στο πλαίσιο της περαιτέρω διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπως πρόσθεσε, η Αρχή ετοιμάζει και ένα ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υποδοχής παραπόνων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το εργαλείο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους, ενώ θα δέχεται αυτόματα τα παράπονα και τις καταγγελίες των πελατών, διαβιβάζοντάς τα αυτόματα στις εταιρείες προμήθειας και τους Διαχειριστές. Η Αρχή θα παρακολουθεί την πορεία ικανοποίησης τους. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειάς της, η ΡΑΕ έχει επικαιροποιήσει την ιστοσελίδα της, ενώ έχει επίσης ανοίξει επίσημο λογαριασμό στο LinkedIn, όπου πλησιάζει ήδη τους 1.000 follower.

Ακόμη χαμηλότερες αποζημιώσεις των ΑΠΕ

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως αναμένεται επιπλέον αποκλιμάκωση των τιμών που κατακυρώνουν τα νέα έργα μέσω των διαγωνισμών. Επισήμανε πως στην επόμενη δημοπρασία, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 4 Μαΐου, θα συμμετέχουν 128 έργα συνολικής ισχύος 1.090 MW. Εκτίμησε πως στα μεγάλα φωτοβολταϊκά οι αποζημιώσεις θα διαμορφωθούν κάτω από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σημείωσε πως το καινοτόμο σύστημα υποδοχής αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, που ανέπτυξε η ΡΑΕ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αρχής. Σημείωσε πως η ΡΑΕ κατάφερε να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ την αξιολόγηση ενός μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου, και οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα 34,5 GW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider