Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, με θετική προοπτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, με θετική προοπτική
Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, επικαλούμενος τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. «Βλέπει» ανάπτυξη 4,9% φέτος.

Tην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, με θετικές προοπτικές, αναβάθμισε σήμερα απρόσμενα o οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

O S&P δίνει θετικό outlook στην αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων, ενώ προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, βλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε «σταθερό» εάν η οικονομία εξασθενίσει περισσότερο από όσο αναμένει ή εξαιτίας των μεγάλων, αρνητικών αποκλίσεων από τις τρέχουσες προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό.

Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έλευση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε μια βελτιωμένη οικονομική απόδοση.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Από τη ζήτηση και τις εξαγωγές η ανάκαμψη - Θα αργήσει ο τουρισμός

Βάσει των προβλέψεων της S&P, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, με ρυθμό ανάπτυξης 4,9% το 2021 και να καταγράψει ισχυρή επίδοση στο διάστημα 2022-2024. Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού παραμένουν, ειδικά για τον τουρισμό, την "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας.

Ο οίκος εκτιμά πως η αποτελεσματική χρήση της μεγάλης εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαρθρωτική  βελτίωση της οικονομίας στον ορίζοντα των προβλέψεών του.

Στο διάστημα της επόμενης τριετίας, η S&P αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα υπερβεί τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ακόμη και σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η οικονομική απόδοση αναμένεται να τροφοδοτηθεί φέτος κυρίως από την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές, ωστόσο ο οίκος δεν αναμένει πώς τα έσοδα από τον τουρισμό θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 νωρίτερα από το 2024-2025.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ το 2021, από 9,7% το 2020, καθώς θα αποσύρονται κάποια προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημίας. Προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται από φέτος, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και μια ευρεία γκάμα επενδυτικών επιλογών που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Σημειώνει, εξάλλου, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας περιπλέκουν τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αν και τόσο το σχέδιο της ΤτΕ, όσο και ο Ηρακλής αναμένεται να επιφέρουν βελτίωση.

ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία

«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από “σταθερή” σε “θετική”», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. 

Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας.

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών» τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωση του στο Twitter. 

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider