ΙΟΒΕ: 1 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας η συμβολή του Metropolitan Expo στο ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: 1 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας η συμβολή του Metropolitan Expo στο ΑΕΠ
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η διοργάνωση εκθέσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo συνεισέφερε 232,5 εκατ. ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, στηρίζοντας 5,7 χιλ. θέσεις εργασίας.

Την επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα από τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, καθώς και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία, εξετάζει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Η συμβολή του Metropolitan Expo στην ελληνική οικονομία».

Η μελέτη, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν το IOBE και η Athens Metropolitan Expo Α.Ε., από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή κ. Νίκο Βέττα και τον Υπεύθυνο Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, κ. Svetoslav Danchev.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η διοργάνωση εκθέσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo συνεισέφερε 232,5 εκατ. ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, στηρίζοντας 5,7 χιλ. θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η επίδραση του Metropolitan Expo στο ΑΕΠ ανά εκθέτη (38,8 χιλ. ευρώ) υπερβαίνει το μέσο όρο διεθνώς (36,9 χιλ. ευρώ), ωστόσο η συνολική συνεισφορά στην εθνική οικονομία υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη απειλή για το εκθεσιακό κέντρο, ωστόσο η σταδιακή επαναλειτουργία εκθεσιακών χώρων διεθνώς και η ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εκθέσεις για την ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών δημιουργούν προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Στα δυνατά σημεία του Metropolitan Expo συγκαταλέγονται οι σύγχρονοι χώροι που διαθέτει, η πολυετής εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων και η υψηλή αναγνωρισιμότητα από εκθέτες και επισκέπτες. Η σχετικά περιορισμένη εκθεσιακή επιφάνεια σε σύγκριση με εκθεσιακά κέντρα γειτονικών χωρών και η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στον εκθεσιακό χώρο με μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν αδύναμα σημεία που συγκρατούν την πληρέστερη εκμετάλλευση των δυνατότητων που προσφέρει η διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της πρωτεύουσας.

Βασικά μεγέθη

Η δραστηριότητα οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε στα €217 εκατ. το 2018 από €422 εκατ. το 2008 (μείωση κατά 49%). Αντίστοιχα, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στον κλάδο υποχώρησε σε €71 εκατ. το 2018 από €130 εκατ. το 2008. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη για την απασχόληση του κλάδου από το 2012, με τον αριθμό των απασχολούμενων να έχει διαμορφωθεί σε περίπου 4,4 χιλ. άτομα το 2018, από 3,4 χιλ. το 2008 και 2,5 χιλ. το 2012.

Συνολική συμβολή στην οικονομία

Οι εμπορικές εκθέσεις αποτελούν δραστηριότητα με πολυδιάστατη οικονομική συμβολή. Επιτρέπουν στους εκθέτες να ενισχύουν το δίκτυο των επιχειρηματικών επαφών τους, να προωθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εμπορικές εκθέσεις αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με επιχειρήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό. Αντίστοιχα, οι επισκέπτες των εκθέσεων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να συγκρίνουν ανταγωνιστικές προτάσεις.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι η λειτουργία του Metropolitan Expo, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες επιδράσεις, συνεισέφερε περίπου 124,5 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2018, στηρίζοντας 2,9 χιλ. θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Το σημαντικότερο μέρος της επίδρασης αυτής αφορά την περιφέρεια Αττικής, όπου η οικονομική συνεισφορά εκτιμάται σε 110,7 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ και σε 2,5 χιλ. θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρύτερες επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται, σε όρους ΑΕΠ, σε 232,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε όρους απασχόλησης, διαμορφώνεται σε 5,7 χιλ. θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider