Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): «Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να βελτιωθούν τα ελληνικά χρεόγραφα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): «Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να βελτιωθούν τα ελληνικά χρεόγραφα»

Την άποψη πως «τα καλύτερα έπονται» για την πορεία των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist, με θέμα: «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης».

Ο κ. Τσάκωνας ξεκίνησε την παρέμβαση του με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου, σημειώνοντας ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση η Ελλάδα επιστρέφει σε σχετική κανονικότητα δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα αξίζει να θεωρείται ως κανονικός εκδότης χρέους της Ευρωζώνης» ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, συμπληρώνοντας πως «προϋπόθεση για το δανεισμό από τις αγορές η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, συνεχής και ολιστική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων».

«Το Δημόσιο είναι ικανό να εκπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσάκωνας.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση «τα καλύτερα έπονται» για τα ελληνικά ομόλογα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι «θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να βελτιωθεί το σημερινό καθεστώς των ελληνικών χρεογράφων».

Στράους: Οι προκλήσεις για το ελληνικό χρέος

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράους, μίλησε πορεία του ελληνικού δημοσίου χρέους στην εποχή μετά του κορονοϊού.

Όπως είπε ο αξιωματούχος του ESM, «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αναφορικά με το χρέος της συγκριτικά με την προ-κορονοϊού εποχή. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ικανοποιητική».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την πορεία του χρέους, ο κ. Ράους είπε πως αυτές είναι το ύψος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που καταγράφουν αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και οικονομικά σοκ που μπορεί να προκύψουν στο μεσομακροπρόθεσμα, όπως η κλιματική αλλαγή.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης που παρουσιάζονται, ειδικότερα μέσω των μεταρρυθμίσεων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Στράους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider