Ζαββός: Με τον «Ηρακλή» εκπέμπουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές και λαμβάνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Με τον «Ηρακλή» εκπέμπουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές και λαμβάνουμε ψήφο εμπιστοσύνης
«Με τον «Ηρακλή» εκπέμπουμε ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές», τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

«Γερό σκαρί εκ κατασκευής, που άντεξε και προχώρησε επιτυχώς εν μέσω της πανδημικής κρίσης», χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Τόσο η πορεία του «Ηρακλή», όσο και η πορεία του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ενδεικτικά, στις 3/3 τα πενταετή CDS ήταν στις 76,7 μονάδες, κάτω από 1/3 των επιπέδων στα οποία βρίσκονταν όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 και κάτω από το ½ τους τελευταίους μήνες) αποτελούν μία καθημερινή ψήφο των διεθνών αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση και την στρατηγική που υλοποιεί για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Fin Forum.

Όπως είπε ο κ. Ζαββός στον «Ηρακλή» συμμετείχαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τιτλοποιήσεις περίπου 32 δισ. ευρώ με τις οποίες μειώνουν κατά 40% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. «Οι ίδιες οι τράπεζες μάς ζήτησαν από τα τέλη του περασμένου κιόλας έτους, να προχωρήσουμε στην παράταση του “Ηρακλή” και θα υποβάλουμε το επίσημο αίτημα για τον “Ηρακλή 2” στην Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες. Η παράταση του «Ηρακλή» θα είναι 18μηνη – από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 – και στόχος είναι να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, τόσο το απόθεμα όσο και όσα προκύψουν από την πανδημική κρίση. Μιλάμε για κόκκινα δάνεια 30 – 32 δισ. ευρώ, πέραν των 32 δισ. που έχουν ήδη φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών με την πρώτη φάση του «Ηρακλή». Και με τις δύο φάσεις του προγράμματος, στοχεύουμε το 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκλίνοντας στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου», είπε ο κ. Ζαββός.

«Με τον «Ηρακλή» εκπέμπουμε ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές», τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί λύση της αγοράς, καθώς αντλεί τους πόρους από τους επενδυτές και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο. Εξυγιαίνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενισχύει την κεφαλαιακή τους βάση, αυξάνει την κερδοφορία τους και ενισχύσει την προοπτική της επενδυτικής τους αναβάθμισης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα. Ο «Ηρακλής», είπε επίσης ο κ. Ζαββός, είναι φιλικός προς τους επενδυτές, ενώ η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων. Όπως είπε ο κ. Ζαββός, το εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά είναι οι τιτλοποιήσεις. Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε επίσης στις πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις του «Ηρακλή», με την εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προσέλκυση επενδυτών και σε άλλους συναφείς τομείς όπως η κτηματαγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider