Ελλάδα
02-03-2021 | 08:04

Στη Βουλή ο νόμος για το ΤΧΣ – Ανοίγει ο διαγωνισμός για τον νέο CEO

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Στη Βουλή ο νόμος για το ΤΧΣ – Ανοίγει ο διαγωνισμός για τον νέο CEO

Με τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, κατατίθεται σήμερα ή αύριο στην Βουλή, η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ. Παράλληλα, ανοίγει ο διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου, με τις πληροφορίες του insider.gr να αναφέρουν ότι η Egon Zehnder Λονδίνου, κατόπιν ανάθεσης από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) του ΤΧΣ, θα καταρτίσει την τελική short list των υποψηφίων.

Η ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ θα αποτελέσει την αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι ανακοινώσεις από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου και το πλάνο των υπόλοιπων κεφαλαιακών ενεργειών, με προεξάρχουσα την αναγγελία νέας τιτλοποίησης ύψους 7 δισ. ευρώ, αναμένονται στις 16 Μαρτίου.

Με την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου, ως επενδυτή, σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες δεν αποσκοπούν στην παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης για την κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων, υπό συνθήκες εξυγίανσης ούτε συνιστούν προληπτική κεφαλαιοποίηση ή μέτρο δημόσιας κεφαλαιακής στήριξης.

Το σχέδιο νόμου του ΤΧΣ, αλλά και η γνωμοδότηση της ΕΚΤ που παρουσίασε το insider.gr στις 27/2 εισάγει εχέγγυα για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών από κοινού με ιδιώτες επενδυτές, καθώς και για το ότι η συμμετοχή του αυτή θα πρέπει να έχει πραγματική οικονομική σημασία και να πραγματοποιείται υπό τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Στο ΤΧΣ δίνεται ευελιξία να μειώνει τις συμμετοχές του στις τράπεζες π.χ. διά της εν μέρει άσκησης ή του περιορισμού των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν στο πλαίσιο αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ μπορεί παράλληλα να συμμετέχει σε κατανομές αδιάθετων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας που προκύπτουν από τις αυξήσεις αυτές.

Σημειώνεται ότι στην θετική γνωμοδότησή της για το σχέδιο νόμου του ΤΧΣ, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ να αντιμετωπίσουν ευπάθειες αναγόμενες σε προγενέστερο χρόνο, αλλά και τυχόν πρόσθετες προκλήσεις που ίσως ανακύψουν. Αφενός από ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και, αφετέρου, από την μελλοντική σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Η ΕΚΤ εκτίμησε επίσης ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα διευκολύνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στη στρατηγική προσέλκυσης νέων κεφαλαίων σε όρους αγοράς, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα ευελιξία αναφορικά με τον προγραμματισμό τους ενόψει πιθανών εταιρικών αναδιοργανώσεων εντός των τραπεζικών ομίλων.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.