Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα
15-02-2021 | 20:55

Ντόναχιου: Το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Ντόναχιου: Το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022

Το καλοκαίρι θα υπάρξει το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που θα ισχύσει το 2022, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο κ. Ντόνιαχιου ανέφερε πως η πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση της άρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκληθεί από μια πρόωρη απόσυρση.

«Θέλουμε μια κοινή προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική μέχρι το καλοκαίρι», ανέφερε.

Από την άλλη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε πως η Κομισιόν θα αποφασίσει μετά την άνοιξη το τι θα γίνει με τη ρήτρα διαφυγής, ενώ επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα νωρίς για την λήψη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις επικεντρώθηκε το Eurogroup, στη σημερινή του συνεδρίαση, και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με βάση σχετικό σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές – στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.