Ελλάδα
08-02-2021 | 09:07

Σταϊκούρας: Στα 5,9 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 1ου τριμήνου- Δύο κύκλοι Επιστρεπτέας με δέσμευση διατήρησης απασχόλησης έως και 7/21

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στα 5,9 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 1ου τριμήνου- Δύο κύκλοι Επιστρεπτέας με δέσμευση διατήρησης απασχόλησης έως και 7/21

Σε δύο κύκλους θα διαχωριστεί ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τον 6ο και τον 7ο, και η χρηματοδότησή τους αυξάνεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στο πλαίσιο των δηλώσεών του για το νέο πακέτο στήριξης το οποίο έχει συνολικό κόστος για το πρώτο τρίμηνο του έτους 5,9 δισ. ευρώ, «περισσότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού».

Για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε πως θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Ιουλίου του 2021 (αντί για τέλος Ιουνίου που ισχύει στην 5η Επιστρεπτέα).

Δεδομένου ότι η ενίσχυση θα αφορά μόνο ένα μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δε θα παραμένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης θα φτάνει στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση και για τους άλλους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έναν έως πέντε εργαζόμενους, στα 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους και στις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο 7ος κύκλος αξίας 1 δισ. ευρώ θα αφορά την απώλεια τζίρου όλου του πρώτου τριμήνου του 2021. Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός του Απριλίου «και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

«Έτσι η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης» είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, καταβάλλεται, μέσα στην εβδομάδα, το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές. Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Περιλαμβανομένης αναλυτικής κοστολόγησής τους.   

Τα μέτρα στήριξης

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως «παγκοσμίως, οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, εξαιτίας της μετάδοσης και των μεταλλάξεων της νόσου του κορονοϊού, επεκτείνονται, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία». Επανέλαβε πως στη χώρα μας, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο, το συνολικό κόστος της πανδημίας, σε μηνιαία βάση, υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι αποφάσεις των τελευταίων 2 εβδομάδων προσέθεσαν, μηνιαίως, περίπου 750 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό κόστος.

«Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεγαλύτερης, αμεσότερης, αλλά και πιο στοχευμένης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που με υπευθυνότητα και νοικοκυροσύνη, διαχειρίζεται και «χτίζει» η Ελληνική Κυβέρνηση» επισήμανε.

Το πακέτο μέτρων στήριξης του 1ου τριμήνου πέραν της Επιστρεπτέας περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ:  

*Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο. Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

* Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

* Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι σήμερα συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Επίκειται ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού. Επίσης επίκειται  η καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και η έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Υπενθυμίζεται από τον ΥΠΟΙΚ ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.  Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

* Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη. Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί. Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.

* Μέχρι αύριο, στις 10.00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό. Ήδη 3.000 εξ αυτών το έπραξαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο.  Η πίστωση του ποσού στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα. Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι, δηλαδή το 94% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.  

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται πιο κοντά η Επιστρεπτέα 6 – Παρατείνεται το πακέτο των μέτρων στήριξης  

Ποια μέτρα στήριξης της αγοράς παρατείνονται καθώς η πανδημία δείχνει τα δόντια της

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.