Σταϊκούρας: Το θέμα της ταχύτητας εμβολιασμών σημαντικό για την επιστροφή στην κανονικότητα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Το θέμα της ταχύτητας εμβολιασμών σημαντικό για την επιστροφή στην κανονικότητα
Σταϊκούρας

Στον τον πολύ μεγάλο ρόλο που θα παίξει η ανοσία του πληθυσμού στην πορεία της οικονομίας αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Real. «Το θέμα των εμβολιασμών είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε.

Εξήγησε πως διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, αφού «όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομίας είναι και ψυχολογία τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψει η κανονικότητα». «Πρέπει να τα καταφέρουμε ώστε να καλύψουμε τις σημαντικές απώλειες που είχαμε εξαιτίας του τουρισμού το 2020» είπε τονίζοντας πως «η οικονομία έπεται της υγείας, προέχει η υγεία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ισορροπήσουμε και με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».

Εκτίμησε πως προς το παρόν τα στοιχεία ξένων οργανισμών συγκλίνουν ότι η Ελλάδα θα κινείται με μία ανάπτυξη της τάξης τουλάχιστον 4% και «εμείς υποθέτουμε κοντά στο 5%». Παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχουν δυσμενέστερα σενάρια και πως μία θετική εξέλιξη θα ήταν μία ταχύτερη λήψη των κονδυλίων του ταμείου ανάπτυξης. Ενώ αστάθμητοι παράγοντες είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε εβδομάδα για τα περιοριστικά μέτρα.

Το 2021 «προφανώς θα καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και θα πάρει και ένα μεγάλο κομμάτι του 2022» είπε. Μεταφέροντας την εκτίμηση της ΕΚΤ πως η επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο θα γίνει στο τέλος του 2022 και «εμείς εκτιμούμε πως αυτό θα γίνει λίγο νωρίτερα».

Για τη νέα δυνατότητα του δίδει η Κομισιόν με την 5η επικαιροποίηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η επέκταση και παράταση του προσωρινού Πλαισίου πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις που ενισχυόταν από την Ελληνική πολιτεία και χτυπούσαν στις οροφές των κρατικών ενισχύσεων πλέον έχουν περιθώριο. «Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν φτάσει στην οροφή και παράλληλα εκτός από την αύξηση των ανώτατων ορίων ορισμένων μέτρων καθίσταται δυνατή η μετατροπή ορισμένων δανείων και άλλων επιστρεπτέων μέσων σε άμεσες επιχορηγήσεις. Άρα ουσιαστικά ανοίγει και ο δρόμος για να βελτιώσουμε τα πλαίσια στήριξης». «Η Ευρώπη έρχεται να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να δώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα» επισήμανε.

Για ενδεχόμενο νέου lockdown και για το αν θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα είπε πως «προφανώς οποιαδήποτε απόφαση περιορίζει τη λειτουργία της οικονομίας είναι πρόβλημα». Π΄ροσθεσε πως θα έρθουν μέτρα στήριξης τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους 1-2 μήνες για να καλύψουμε τις επιχειρήσεις,

Επανέλαβε τις διορθωτικές κινήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 για τις οποίες ανοίγει η πλατφόρμα στις2/2 (για εταιρείες που έδωσαν στοιχεία εσόδων αλλά δεν έκαναν αίτημα και για νέες εταιρείες). «Το Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται κοντά στην Ελληνική Επιχείρηση ειδικά τη μικρομεσαία και τη μικρή και στα πρώτα βήματα επιστροφής της την κανονικότητα» είπε. Τα διαθέσιμα είναι σε καλό επίπεδο υπερβαίνουν τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider