Μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος

Θανάσης Κουκάκης
Μοιράσου το
Μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος
Ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Βεβαιώθηκαν ποσά 87,1 εκατ. ευρώ

Συνολικά το 2019 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.572 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

Συνολικά το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 481 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 1.413 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 552 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 380. Βεβαιώθηκαν ποσά 87,1 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά εισπράχτηκε μόλις το 1,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.