Οι 5 κρίσιμες ψηφοφορίες της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 κρίσιμες ψηφοφορίες της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ψηφοφορίες στις επιτροπές του ΕΚ για Brexit, ΝΑΤΟ, τεχνητή νοημοσύνη, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Γεμάτη» είναι η ατζέντα των ευρωβουλευτών αυτή την εβδομάδα, καθώς καλούνται να ψηφίσουν στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, τη συμφωνία εμπορίου με το Βιετνάμ, την προστασία των καταναλωτών έναντι των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και τις προτεραιότητες του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

Δείτε τι περιλαμβάνει η ατζέντα με τις ψηφοφορίες:

Την Πέμπτη, η επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών ψηφίζει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), κυρίως ως προς τις επιλογές των καταναλωτών, τη χρήση δεδομένων και την ανάγκη θέσπισης κανόνων περί ευθύνης για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Την Τετάρτη, η επιτροπή προϋπολογισμών θα απευθύνει ερωτήσεις στον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν σχετικά με τις προτεραιότητες της επιτροπής στα πλαίσια του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να συνεργαστεί με το ΕΚ.

Την Πέμπτη, η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων ψηφίζει πρόταση με την οποία δίνει τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, εφόσον η Μεγάλη Βρετανία επικυρώσει πλήρως τη συμφωνία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα απευθυνθεί την Τετάρτη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, στην υποεπιτροπή ασφάλειας και άμυνας και στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση αυτή αποτελεί συνέχεια αυτής την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία το ΕΚ ενέκρινε ψηφίσματα για την πορεία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, ζητώντας στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία σήμερα, Τρίτη, στην επιτροπή διεθνούς εμπορίου. Οι συμφωνίες προβλέπουν την κατάργηση των εξαγωγικών δασμών από την ΕΕ, το άνοιγμα της αγοράς δημοσίων συμβάσεων του Βιετνάμ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την προστασία 196 προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις.

Εμπόριο ζώων συντροφιάς

Παράλληλα, σήμερα, τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας θα ζητήσουν την ανάληψη άμεσης δράσης κατά του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς, με στόχο την προστασία των ζώων, των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:21

Lamda: Το 2027 κατοικείται ο Riviera Tower, πότε ολοκληρώνονται τα Malls – Εισπράξεις 2,1 δισ. στο τέλος 2026

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες που κρύβουν οι αυτόματες - Τι πρέπει να προσέξουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι

07:05

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - Η χημεία Ψάλτη με Ορσέλ - H ζαλάδα στις αγορές

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή

20:40

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

20:15

Κάλας: Το χάος στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου

20:08

Γερμανία: Η Lufthansa επαναλαμβάνει τις πτήσεις από και προς Λάρνακα από το Σάββατο

20:05

Το Ορμούζ χαρακτηρίστηκε «εμπόλεμη ζώνη», χιλιάδες ναυτικοί μπορούν να ζητήσουν τον επαναπατρισμό τους

20:01

AEGEAN: Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗAE και Σαουδική Αραβία

19:57

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν επιπλέον στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

19:56

«Εκτοξεύεται» ξανά το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 80 δολ. το αμερικανικό αργό, +5% το Brent

19:49

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή

19:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν για το Ιράν

19:29

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με την CrediaBank

19:13

Ευρωαγορές: Δεν άντεξαν τις «πολεμικές» πιέσεις οι δείκτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider