Οι 5 κρίσιμες ψηφοφορίες της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 κρίσιμες ψηφοφορίες της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ψηφοφορίες στις επιτροπές του ΕΚ για Brexit, ΝΑΤΟ, τεχνητή νοημοσύνη, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Γεμάτη» είναι η ατζέντα των ευρωβουλευτών αυτή την εβδομάδα, καθώς καλούνται να ψηφίσουν στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, τη συμφωνία εμπορίου με το Βιετνάμ, την προστασία των καταναλωτών έναντι των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και τις προτεραιότητες του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

Δείτε τι περιλαμβάνει η ατζέντα με τις ψηφοφορίες:

Την Πέμπτη, η επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών ψηφίζει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), κυρίως ως προς τις επιλογές των καταναλωτών, τη χρήση δεδομένων και την ανάγκη θέσπισης κανόνων περί ευθύνης για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Την Τετάρτη, η επιτροπή προϋπολογισμών θα απευθύνει ερωτήσεις στον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν σχετικά με τις προτεραιότητες της επιτροπής στα πλαίσια του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να συνεργαστεί με το ΕΚ.

Την Πέμπτη, η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων ψηφίζει πρόταση με την οποία δίνει τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, εφόσον η Μεγάλη Βρετανία επικυρώσει πλήρως τη συμφωνία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα απευθυνθεί την Τετάρτη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, στην υποεπιτροπή ασφάλειας και άμυνας και στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση αυτή αποτελεί συνέχεια αυτής την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία το ΕΚ ενέκρινε ψηφίσματα για την πορεία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, ζητώντας στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία σήμερα, Τρίτη, στην επιτροπή διεθνούς εμπορίου. Οι συμφωνίες προβλέπουν την κατάργηση των εξαγωγικών δασμών από την ΕΕ, το άνοιγμα της αγοράς δημοσίων συμβάσεων του Βιετνάμ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την προστασία 196 προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις.

Εμπόριο ζώων συντροφιάς

Παράλληλα, σήμερα, τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας θα ζητήσουν την ανάληψη άμεσης δράσης κατά του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς, με στόχο την προστασία των ζώων, των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί το Πεκίνο

13:07

Alpha Bank και ΔΕΗ στα ευρωπαϊκά top picks της Morgan Stanley

13:01

Ευρωζώνη: Στα 14,2 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο, υψηλό 9μήνου

12:55

Κοντογεώργης για ενεργειακό κόστος: «Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, εφόσον χρειαστεί»

12:44

Ταχιάος για Κυψέλη: Πρώτη πραγματογνωμοσύνη από ΤΕΕ εντός εβδομάδας

12:42

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,4% στις κενές θέσεις εργασίας το β' τρίμηνο

12:40

Βρετανία: Πλοίο επλήγη από βλήμα στο Στενό του Ορμούζ, δεν αναφέρθηκαν ζημιές

12:31

HELLENiQ ENERGY: Ο αγωγός VARDAX επιστρέφει

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 7,1% του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το β΄ τρίμηνο 2026

12:30

Eurobank Equities: «Εκρηκτική» κερδοφορία για Motor Oil και Helleniq Energy - Οι νέες τιμές στόχοι

12:20

Εκτός φυλακής ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Επιστρέφω με νέο, ισχυρό εθνικό κόμμα»

12:18

Ακριβό αέριο, κρύο θερμοκήπιο…

12:16

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 8,4% στις τιμές εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Ιούλιο

12:14

Πιερρακάκης στη Handelsblatt: «Η ελληνική εμπειρία μπορεί να εμπνεύσει την Γερμανία»

12:10

NBG Securities: Έναρξη κάλυψης για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο 60 ευρώ - Το μεγάλο «στοίχημα» των 2,3 δισ. ευρώ

12:08

Ράλι 25% για τους λογαριασμούς ρεύματος στη Βρετανία τον Ιανουάριο

12:03

Η Ιαπωνία υπερδιπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες

12:03

ΣΕΦ: Ικανοποίηση για τη νέα υπουργική απόφαση για την αυτοκατανάλωση

12:00

Η Ιαπωνία απαντά στο δημογραφικό με 10 εκατομμύρια AI robots

11:58

Ηλεκτροκίνητο VS βενζινοκίνητο: Η διαφορά του κόστους χρήσης φτάνει το 33%

11:50

Ρωσία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές

11:45

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισόδου στον Νίκο Μαζιώτη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

11:41

Performance Technologies: Αύξηση 37% του EBITDA το πρώτο εξάμηνο

11:39

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση καταργεί τους περιορισμούς κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που είχαν θεσπιστεί επί Όρμπαν

11:36

Telefonica: Deal 1,65 δισ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της LaLiga

11:35

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τροπολογία για την αναγνώριση χρόνου σπουδών φοιτητών

11:34

Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα

11:32

Δανία: Ρωσική φρεγάτα εκτόξευσε φωτοβολίδες προς στρατιωτικό ελικόπτερο – «Απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια»

11:28

Το Ιράν απαντά στον Τραμπ και απορρίπτει κάθε συζήτηση με τις ΗΠΑ

11:28

Profile: Παρουσιάζει το ProfileOne και χρηματοοικονομικές λύσεις νέας γενιάς στο Sibos 2026


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider