Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπης θα ήταν πολύ πιο επιβλαβής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπης θα ήταν πολύ πιο επιβλαβής
Ένας εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Ευρώπη θα ήταν πολύ πιο επιβλαβής από αυτόν με την Κίνα.

Πολύ πιο επιβλαβής και πολύ πιο κοστοβόρος από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, θα αποδειχθεί για τις ΗΠΑ, ένας εμπορικός πόλεμος με την Εύρωπη, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο CNBC.

Παρά την προσοχή που δείχνει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κρατά αυστηρή στάση απέναντι στην Ευρώπη, όμως σύντομα, η κυβέρνηση του θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επιβάλει τελικά επιπλέον δασμούς σε μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Ευρώπης, τα αυτοκίνητα.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε τεντωμένο σχοινί μετά την επιβολή δασμών, εκ μέρους των ΗΠΑ, στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «απαντήσει» με την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.

Η κόντρα συνεχίστηκε με την αντιπαράθεση για τα αεροσκάφη Airbus και Boeing και πλέον αναμένουμε να δούμε αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα το Νοέμβριο και φέρουν τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως μια τέτοια ρήξη θα επιφέρει πολύ σημαντικότερες βλάβες από ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.

«Οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη σημασία. Είναι - με διαφορά - η μεγαλύτερη διμερής εμπορική σχέση στον κόσμο» σχολιάζει στο CNBC ο οικονομικός σύμβουλος, Φλόριαν Χένς.

«Αν μετρήσει κανείς τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ξεπέρασε κατά 70% τα 'νούμερα' του 2018 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ δείχνουν πως το 2018, οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αξίας 683,9 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη και προϊόντα αξίας 557,9 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Από την άλλη, αν εξετάσει κανείς τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, η αξία των προϊόντων φτάνει τα 574,5 δισ. δολάρια, ενώ στις εξαγωγές προς την Κίνα, η αξία των προϊόντων ήταν μόλις 179,2 δισ. δολάρια.

σ

Από την πλευρά της Ευρώπης, η αρμόδια για το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε πως «θα προτιμούσαμε να μην βρεθούμε στη θέση όπου θα μας αναγκάσει να επιβάλλουμε επιπλέον δασμούς, όμως είναι κάτι που θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να κάνουν την πρώτη επιθετική κίνηση».

«Οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου, τους οποίους έχουμε αναπτύξει μαζί με τους Αμερικανούς συνεργάτες μας, δεν μπορούν να παραβιαστούν χωρίς να λάβουν την ανάλογη αντίδραση από μέρους μας».

Οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε «βαθιά νερά»

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφέρον να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομίες τους με ένα νέο εμπορικό πόλεμο. Και παρότι οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έγιναν αισθητές, δεν ήταν όμως καταστροφικές.

Μια σημαντική αύξηση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης το Φθινόπωρο του 2019 θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο Φρέντρικ Έριξον, δευθυντής του think tank ECIPE.

α

Επιπλέον επιβάρυνση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς πολίτες

Ο Έρικ Τζόουνς, καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εξηγεί πως το μοντέλο των πολυεθνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε κίνδυνο, ως αποτέλεσμα ενός πιθανού εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

«Το εμπόριο δεν γίνεται μόνο μέσω κρατών αλλά και μέσω επιχειρήσεων, οπότε σαν αποτέλεσμα, όταν επιβάλλεις δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης καταλήγεις να ανεβάζεις τις τιμές για τους καταναλωτές και να περιπλέκεις τον τρόπο που τα προϊόντα κυκλοφορούν και στις δύο πλευρές, όπως έγινε και με την περίπτωση της Κίνας, όμως παράλληλα προκαλείς ζημιά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών μοντέλων για τις μεγάλες πολυεθνικές» σχολιάζει ο Έρικ Τζόουνς.

«Καθώς πολλές, αν όχι οι περισσότερες από αυτές τις πολυεθνικές είναι αμερικανικές, αυτό θα επιφέρει ένα επιπλέον βαρίδι στην οικονομία των ΗΠΑ» τονίζει.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες, τα κυριότερα προϊόντα των ΗΠΑ που εισήχθηκαν στην Ευρώπη το 2018 ήταν μηχανές, κινητήρες, αεροσκάφη και σχετικοί εξοπλισμοί καθώς και ιατρικά / φαρμακευτικά προϊόντα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εσήγαγαν από την Ευρώπη, κυρίως αυτοκίνητα και ιατρικά / φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Έρικ Τζόουνς τονίζει πως «ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα είναι πολύ πιο δύσκολος και θα αποδυνάμωνε τις αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ θα μείωνε το μέγεθος των αγορών που θα είχαν πρόσβαση οι αμερικανικές επιχειρήσεις».

«Με άλλα λόγια, θα κατέστρεφε όλα τα πλεονεκτήματα που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ - επί σειρά ετών - από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider