Κομφούζιο με τις αλλαγές στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομφούζιο με τις αλλαγές στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση
Αναστάτωση επικρατεί με τις αλλαγές στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση.

Μπορεί η αγορά να δέχθηκε αρχικά θετικά την είδηση ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση επιστρέφει στο 13% από το 24% που είναι σήμερα, ωστόσο οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η μείωση αυτή δεν θα ισχύει για όλα τα προϊόντα αλλά μόνο τα τρόφιμα, καθώς τα οινοπνευματώδη, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές και τα ροφήματα (κακάο, τσάι κ.λπ.) παραμένουν στο 24%, περιόρισαν το θετικό κλίμα καθώς και τα είδη αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης.

Σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

  • Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, και νερά φυσικά.

Στον συντελεστή 24% βρίσκονται σήμερα τα ακόλουθα προϊόντα:

  • Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών και το αλάτι.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ – για μια ακόμα φορά – ενδέχεται να ξαναφέρουν αναστάτωση στην αγορά, κυρίως στην εστίαση, όπου στην πραγματικότητα θα σερβίρονται τρία διαφορετικά είδη, με δύο διαφορετικούς ΦΠΑ, ενώ το μπέρδεμα θα είναι μεγαλύτερο στα σημεία πώλησης καφέ.

Πιο απλά γίνονται τα πράγματα για την κατανάλωση νερού. Σήμερα το μπουκάλι το νερό στο περίπτερο έχει συντελεστή ΦΠΑ 13% ενώ αν καταναλωθεί σε κατάστημα εστίασης έχει 24%. Πλέον με τις προωθούμενες αλλαγές αυτό θα σταματήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider