Premia Properties: To success story που άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο του real estate

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: To success story που άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο του real estate
Η εταιρεία, μέσα από μια πορεία 30 και πλέον ετών, έχει κατορθώσει να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο του real estate, αντλώντας best practices από την τεχνογνωσία των μετόχων της που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. 

Aν ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία και το χαρτοφυλάκιο της Premia Properties μπορεί να καταλάβει γιατί αντιπροσωπεύει ίσως το πλέον επιτυχημένο turnaround story που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά. Mε σημείο καμπής την πρόσφατη εξαγορά της μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου από την STERNER STENHUS, πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία, μέσα από μία μακρά πορεία, έχει κατορθώσει να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο του real estate, αντλώντας best practices από την τεχνογνωσία των μετόχων της που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Διαθέτοντας μια κορυφαία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, σαφή επενδυτική στρατηγική, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, κατορθώνει να αναπτύσσεται βιώσιμα και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία επενδύοντας σε ακίνητα που συνδέονται με νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ραγδαία ανάπτυξη και ισχυρά θεμέλια

Σε μία εποχή που διακρίνεται για την μεταβλητότητα των αγορών και τους απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία, η Premia Properties έχει εστιάσει στρατηγικά σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία, όπως τα logistics, τα big boxes και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα.

Με ενεργητικό που ξεπερνάει τα €230 εκ. ευρώ, η εταιρεία ξεχωρίζει για την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση, ενώ αντλεί εμπειρία και τεχνογνωσία μέσω της διεθνούς βασικής μετόχου Sterner Stenhus. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει καταφέρει να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από 7 ακίνητα αξίας €65,9 εκ. πριν από περίπου ένα χρόνο σε 27 σήμερα, ξεπερνώντας τα €181 εκ., συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικού χαρακτήρα ακινήτων (σχολεία), τομέας στον οποίο η Premia Properties θεωρείται πρωτοπόρος.

Την ίδια στιγμή, έχει ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία 3 Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο και έχει διευρύνει σε εντυπωσιακό αριθμό τα οικονομικά της μεγέθη καθώς και το χαρτοφυλάκιό της. Μάλιστα μέσω της τελευταίας ΑΜΚ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia Properties ως στρατηγικός εταίρος η FASTIGHETS AB BALDER αποκτώντας ποσοστό 17,22%, η οποία διαθέτει παρουσία σε 6 χώρες και ανήκει στον Σουηδό μεγιστάνα Erik Selin, που συγκαταλέγεται στους 750 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, και θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 χρόνων στον τομέα του Real Estate.

Τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου 9μήνου μιλάνε από μόνα τους. Η Premia Properties ενίσχυσε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη συνολικά 9 νέων ακινήτων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big-box. Παράλληλα, πραγματοποίησε στρατηγική είσοδο στους τομείς των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων και της υγείας.

Επιπλέον, η συνολική αξία επενδύσεων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 63% και διαμορφώθηκε σε €173,1 εκ. την 30.9.2021. Σημαντική ήταν και η αύξηση της Καθαρής Θέσης του Ομίλου η οποία διαμορφώθηκε σε €114,6 εκ. καθώς και των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ανήλθαν σε €43,8 εκ., σε συνέχεια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Όσον αφορά τα κέρδη της εταιρείας, σημειώθηκε αύξηση εσόδων, βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020 ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων επενδύσεων καθώς και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ.

Η Premia Properties είναι οι άνθρωποί της

Διαχρονική κινητήριος δύναμη της εταιρίας είναι οι άνθρωποι της, που κατέχουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, άριστη γνώση του κλάδου και ένα μοναδικό αίσθημα ομαδικότητας. Η Premia Properties έχει επενδύσει σε μία έμπειρη διοικητική ομάδα, με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη, την υλοποίηση της στοχευμένης στρατηγικής, αλλά και την ουσιαστική πρόοδο. Mε μακρά επαγγελματική πορεία και εξειδίκευση η διοικητική ομάδα της διαθέτει σαφή προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, με σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την ταχεία αλλά και ισχυρή αναβάθμιση έργων, καθώς και τη διαχείριση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική υπευθυνότητα

Η βιώσιμότητα είναι αναμφισβήτητα το μέλλον σε κάθε κλάδο και η Premia Properties προχωράει πάντοτε με γνώμονα αυτό. Η εταιρεία έχει ήδη δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της και έχει δεσμευτεί για διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Επενδύει με συνέπεια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης - Environmental, Social and Governance) επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόσφατα η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε με την ένταξη της Εταιρείας στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι λαμπρές προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

Η Premia Properties στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος στο κλάδο των ακινήτων με εχέγγυα επιτυχίας την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των μετόχων/κοινού. Άλλωστε, η συμμετοχική κουλτούρα της εταιρείας που ενθαρρύνει την ένταξη όλου του κοινού στο μετοχικό της κεφάλαιο ευθυγραμμίζεται με την ισχυρή διάθεση για προσφορά και δημιουργία αξίας για τους stakeholders και την κοινωνία.

Στόχος της Premia Properties είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big-boxes), κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, αλλά και να εξετάσει την είσοδό της και σε άλλους κλάδους του real estate.

Tαυτόχρονα, με γνώμονα την ενδυνάμωση της στρατηγικής της θέσης της στην αγορά ακινήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»). Η λήψη της σχετικής άδειας υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider