Οι τραπεζίτες και ο λογαριασμός των τιτλοποιήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τραπεζίτες και ο λογαριασμός των τιτλοποιήσεων
Ο “Insider” αποκαλύπτει το μεγάλο παζάρι για τις αποτιμήσεις των δανείων προς τιτλοποίηση.

Σε ένα ιδιαίτερο μπρα–ντε-φερ μεταξύ των τραπεζιτών και των funds έχει μετατραπεί, όπως μου λένε, η διαδικασία τιτλοποίησης δεκάδων δισκεκατομμυρίων κόκκινων δανείων που σχεδιάζεται για τους επόμενους μήνες. Όπως μαθαίνω, οι τράπεζες –όπως είναι και λογικό- θέλουν να δώσουν τα κόκκινα δάνεια σε όσο το δυνατόν υψηλότερες αποτιμήσεις, κρατώντας από την άλλη εντός τις τράπεζας όσο περισσότερα έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν. Ιδανικά, μεσοσταθμικά, θα ήθελαν να πουλήσουν πέριξ των 30 σεντς ανά ευρώ δανείου, ώστε η διαφορά με τις προβλέψεις που έχουν πάρει να μην είναι χαοτική και να μην χρειαστούν να «κάψουν» κεφάλαια.

Τα funds

Από την άλλη, έχοντας πλέον μάθει από την καλή και από την ανάποδη την ελληνική πραγματικότητα, τα funds ούτε να ακούσουν δεν θέλουν αυτές τις αποτιμήσεις. Και αντιπροτείνουν –τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης- σαφώς χαμηλότερες τιμές αλλά και διευρυμένη περίμετρο, με περισσότερα ενυπόθηκα δάνεια. Από την άλλη βέβαια, όπως μου λένε, δεν θέλουν να μείνουν και εκτός από το «πανηγύρι» που θα στηθεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα με τα κόκκινα δάνεια, οπότε δύσκολα θα πουν και «όχι» στους τραπεζίτες.

Αν στην όλη εξίσωση συνυπολογίσουμε και τον «Ηρακλή» και πόσο αυτός θα επηρεάσει, καταλαβαίνετε ότι ο λογαριασμός των τιτλοποιήσεων είναι αυτή τη στιγμή η πιο καυτή πατάτα για τους τραπεζίτες. Και όχι μόνο γι΄αυτούς, μια και επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες περιμένουν την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή θα έχουν να κάνουν με τα funds και τους servicers και όχι με τις τράπεζες.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider