Insider Trading: Τι μάθαμε για τα ξενοδοχεία, τον υφυπουργό της Κεφαλαιαγοράς και τις αποκρατικοποιήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Insider Trading: Τι μάθαμε για τα ξενοδοχεία, τον υφυπουργό της Κεφαλαιαγοράς και τις αποκρατικοποιήσεις
Ο “Insider” αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τις τράπεζες και τα ξενοδοχεία, ποιος είναι ο υφυπουργός της Κεφαλαιαγοράς και πώς γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις

Οι τράπεζες και τα ξενοδοχεία

«Εκεί που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, μας βρήκε η Thomas Cook και μας πήγε πίσω» μου έλεγε κορυφαίος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά έχει αντιμετωπίσει (μέχρι στιγμής) ψύχραιμα τις εξελίξεις, περιμένοντας να δει πόσο μεγάλη θα είναι η πραγματική επίπτωση. Όμως, όπως μου λένε, πίσω από κλειστές πόρτες δεν λείπουν οι ανησυχίες, τόσο για τους ξενοδόχους, όσο και για μια σειρά από προμηθευτές που βασίζουν μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους σε ξενοδοχεία που είχαν σχέση με την Thomas Cook. Πάντως, η τελική εικόνα θα ξεκαθαρίσει όπως μου λένε περί τα τέλη του χρόνου, όταν οι ξενοδόχοι –αλλά και οι τράπεζες- θα κάνουν «ταμείο».

Ο υφυπουργός της Κεφαλαιαγοράς

Μαθαίνω πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έχει επιστρατεύσει τις υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να καταρτίσουν αναλυτικές θέσεις για την κατάργηση των φραγμών που εμποδίζουν τις διασυνοριακές επενδύσεις σε Ελλάδα και ΕΕ. Μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά ως πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Ζαββός δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union - CMU). Όπως μου λένε, εφόσον λειτουργήσει, η Ένωση Κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει δυνατότητες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων , τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων.

Αποκρατικοποιήσεις… από τα παλιά λόγω πίεσης χρόνου

Με παλιά σχέδια αποκρατικοποιήσεων μου λένε ότι σκέφτεται να πορευθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην χάσει άλλο χρόνο με τις ουρές των μνημονιακών και μεταμνημονιακών υποχρεώσεων. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, επειδή οι προθεσμίες έχουν φτάσει στο «και πέντε», δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καινοτομίες οπότε αναγκαστικά οι κυβερνώντες θα χρησιμοποιήσουν πλάνα του παρελθόντος. Έτσι, όπως μαθαίνω, στο τραπέζι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σχέδιο του 2014 για τη ΛΑΡΚΟ το οποίο προέβλεπε κατάτμηση και πώληση της εταιρείας σε δύο κομμάτια ενώ αντίστοιχα παλιά σχέδια ετοιμάζονται και για άλλες αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider