Μόνο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες θα μπορούν να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό, όπως προβλέπει η νέα σύμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών η οποία επιτεύχθει χθες, άργα τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες δανειοληπτών: Η πρώτη κατηγορία,για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας  αφορά  δανειολήπτες με  εμπορική αξία του ακινήτου  170.000 ευρώ και εισόδημα  οικογενειακό για τετραμελή οικογένεια τις 21.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα εξετάζεται  η δυνατότητα του νοικοκυριού για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης θα  την αναλαμβάνει το κράτος και το σπίτι τους δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Ειδικότερα  στηνπρώτη κατηγορία θα  υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια. Τα  δάνεια της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή 100.000 στεγαστικά. Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η Κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

 Προστασία μόνο εφόσον πληρώνεις τη δόση

Στη δεύτερη κατηγορία τα κριτήρια έχουν στόχο να γίνουν ξανά ενεργά τα κόκκινα δάνεια και όχι την προστασία της πρώτης κατοικίας οριζόντια. Αφορά σύμφωνα το 38% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και για αυτούς η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά τους το οποίο θα αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση του με   διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και εισόδημα έως 35.086 ευρώ (δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια ) ή 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει διάρκεια μια τριετία, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια θα  βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1,7 σταθερός για μια τριετία. Για αυτούς πάντως η μη πληρωμή της καθορισμένης δόσης θα σημαίνει  αυτόματα ότι χάνουν την όποια προστασία καθώς δεν υπάρχει η προβλέψει κάλυψης από το κράτος και η κατοικία τους θα μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι «κόκκινα». Από αυτά 170.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσα έχουν υπαχθεί και πόσα έχουν απορριφθεί. Επίσης  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων στην  Ελλάδα υπολογίζεται στις 90.000-100.000 ευρώ.

 Την Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου-σκούπα

Σήμερα αναμένεται η  κατάθεση του νομοσχεδίου, με τα προαπαιτούμενα  της συμφωνίας ,στη Βουλή και την Πέμπτη η ψήφιση του.Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δάνειων θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο αφού πρώτα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες. Ένα από τα θέματα που παραμένει ανοικτό είναι αν τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών πρόσωπων θα πωλούνται σε funds και υπό ποιες προϋποθέσεις. Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη αν θα πωλούνται και τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Θέμα το οποίο δεν θέλησαν να σχολιάσουν Τσακαλώτος και Σταθάκης εξερχόμενοι της διαπραγμάτευσης χθες τη νύχτα.