Με ρυθμούς 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα ρυθμίζουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να ρυθμιστούν οι οφειλές προτού πωληθούν στα ξένα funds εντός του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο, οι τράπεζες έκαναν ρυθμίσεις 9,9 δισ. ευρώ με τους «κόκκινους» δανειολήπτες, εκ των οποίων τα 6 δισ. είναι καταναλωτικά δάνεια, τα 30 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα είναι δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδικά φέτος, ρυθμίστηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το πρώτο δίμηνο του 2020. 

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι ρυθμίσεις από τα funds, αφού τους τελευταίους 7 μήνες έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,3 δισ. ευρώ τα οποία στο σύνολό τους σχεδόν αφορούν καταναλωτικά δάνεια. Είναι λογικό, βέβαια, τα funds να κάνουν «χαμηλές πτήσεις» σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, αφού μόλις πριν λίγους μήνες εξαγόρασαν στεγαστικά χαρτοφυλάκια και απαιτείται χρόνος για τη διαχείρισή τους.

Προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από την πλατφόρμα

Μόλις 20 εκατ. ευρώ είναι τα στεγαστικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας που ρύθμισαν οι οφειλέτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο, με το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης να ανέρχεται σε 37%.

platforma

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχουν διαγραφεί οφειλές 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία της κύριας κατοικίας ανέρχεται σε 80 χιλ. ευρώ με μέσο ποσοστό ρύθμισης τα 45 χιλ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, 2,5 χιλ. αιτήσεις έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες, ενώ περίπου 1.000 προτάσεις έχουν καταθέσει οι τράπεζες στους οφειλέτες. Οι οφειλέτες έχουν αποδεχθεί 481 προτάσεις και εκκρεμεί να αποδεχθούν και τις υπόλοιπες 515. Σε 420 οφειλέτες έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση δόσης.