Στον «πάτο» τα επιτόκια καταθέσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «πάτο» τα επιτόκια καταθέσεων

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα επιτόκια των καταθέσεων μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο, τόσο στις προθεσμιακές όσο και στις απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Το επιτόκιο κατάθεσης σε ταμιευτικούς λογαριασμούς έχει υποχωρήσει στο ναδίρ του 0,01% τον Νοέμβριο, την ώρα που το αντίστοιχο καταθετικό επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στο 0,11% το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2015.

Αυτή η πτωτκή τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα προθεσμιακά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικά, για την κατάθεση 100.000 ευρώ με προθεσμία ενός έτους, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς- διαμορφώνεται στο 1,10% τον Νοέμβριο, έναντι 1,3% τον Ιούλιο, 1,6-,7% τον Μάιο και 1,80% στα τέλη του 2014.

Χαρακτηριστική είναι η «βουτιά» των επιτοκίων κατά 30-40 μονάδες βάσης μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων τον Ιούλιο. Ένας βασικός λόγος είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ότι με την κατακρήμνιση των επιτοκίων, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να αντισταθμίσουν -ως έναν βαθμό- τις ζημιές που αντιμετωπίζουν από το υπέρογκο ποσό των «κόκκινων» δανείων.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκιά τους προς τα επάνω, τουλάχιστον όχι μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, προσεχώς, και, οπωσδήποτε, όχι πριν την άρση των capital controls.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider