200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στις πολύ μικρές επιχειρήσεις - Αιτήσεις από την Δευτέρα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στις πολύ μικρές επιχειρήσεις - Αιτήσεις από την Δευτέρα
Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000 έως και 50.000 ευρώ.

Ξεκινούν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου οι αιτήσεις από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, για την απόκτηση κεφαλαίου κίνησης από πόρους του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους, με άθροισμα εξόδων μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ και αφού έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000 έως και 50.000 ευρώ (μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) και η περίοδος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail [email protected].

Τη σχετική πρόσκληση η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ψ48Θ7Λ7-ΞΚ5) υπέγραψε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

  • των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης
  • των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης
  • του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών
  • του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
  • του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
  • των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιες επιχειρήσεις να:

- Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία και
- Να συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019, όπως εξάγεται από την πλατφόρμα συστημάτων) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε3 πρέπει να υποβληθούν και οι δύο για να διαπιστωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων της τελευταίας χρονικά εμπρόθεσμης δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις που επιχείρηση δραστηριοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός της Περιφέρειας Αττικής, θα πρέπει η δικαιούχος να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν1599/86, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για την λειτουργία της εγκατάστασης/υποκαταστήματος στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του κεφαλαίου κίνησης επί αυτού του ποσού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021, γεγονός που πρέπει να αποδεικνύεται από το
έντυπο Ε3 του έτους 2021 στο οποίο θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στα αντίστοιχα πεδία.

«Από το Μάρτιο του 2020 η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγαλύτερης πανδημίας που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Στηρίξαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την υγειονομική κρίση και πλέον είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε, για να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής της Περιφέρειας μας και δίνει εισόδημα και δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θα διαθέσουμε το επόμενο διάστημα 200 εκατομμύρια ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους επλήγη από τον κορονοϊό. Δέσμευση μας είναι ότι δεν θα αφήσουμε καμία μικρή επιχείρηση της Αττικής μόνη σε αυτή την υγειονομική κρίση. Η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Η πρόσκληση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό με πόρους από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ έρχεται να συμπληρώσει όλες τις δράσεις πού ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα και όλες αυτές οι συνέπειες της πανδημίας με τη μείωση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων να μετριαστούν, χωρίς βέβαια ποτέ να καταφέρουμε να καλύψουμε το έδαφος που έχει χαθεί. Το σύνολο των δράσεων συμπεριλαμβανομένων αυτών της περιφέρειας δίνει μία σημαντική ελπίδα και ώθηση για την επόμενη μέρα και θεωρώ ότι θα μας βρει πολύ καλύτερα προετοιμασμένους τις επιχειρήσεις και εξίσου σημαντικά και τους εργαζόμενους», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Γ. Τσακίρης.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider