Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τις e-αποδείξεις

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τις e-αποδείξεις
Διατηρείται το όριο 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις αλλά οι φορολογούμενοι δεν απειλούνται με έξτρα φόρο εάν έχουν λιγότερες αποδείξεις. Τι προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει ειδικά για φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Με την πανδημία και τα δυο lockdown να έχουν ανατρέψει την καθημερινότητα και τις συναλλαγές των πολιτών, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να ακυρώσει για φέτος το φορο-πέναλτι που απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

«Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανοίγοντας παράθυρο για διορθώσεις στο μέτρο των e-αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

  • Διατήρηση της ισχύουσας διάταξης που προβλέπει την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο ίσης αξίας με το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος
  • Να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οι αποφάσεις για τις διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της κατανάλωσης για το 2020.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι μπορεί η κρίση της πανδημίας να έχει αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού ακόμα και για μικροποσά οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτα αλλά η κατανάλωση έχει μειωθεί. Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, λόγω οικονομικής ανασφάλειας οι φορολογούμενοι κόβουν έξοδα καταφεύγοντας στην αποταμίευση για να προστατέψουν την τσέπη τους από ενδεχόμενες μελλοντικές καταιγίδες.

Η ακύρωση του πέναλτι φόρου αναμένεται να δώσει ανάσα στους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έπρεπε το 2020 να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Εάν συγκέντρωσε 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα, επιβάλλεται φόρος 22%, δηλαδή επιβαρύνεται με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Εναλλακτικό σενάριο

Μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ το μήνα και οι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία. Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider